70% от заведенията и хотелите пускат музика без лиценз. Новата услуга MusicPro ще ги улесни да си плащат

OFFNews 31 май 2024 в 15:31 1157 0

Музикпро е новата услуга на Музикаутор и Профон, с която се улеснява плащането на лиценза за музиката

Снимка Музикаутор

Музикпро

От днес "Музикаутор" стартира нова услуга за собствениците на туристически и търговски обекти, за да могат по-лесно да лицензират ползването на музика в тях. Тя се нарича Музикпро (MusicPro).

Те ще могат да заплащат музикалния лиценз чрез виртуален ПОС терминал още при сключване на нов електронен договор, както и при текущи плащания. Новата услуга на "Музикаутор" цели да улесни максимално ползвателите на музика, които са задължени да лицензират своите обекти съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Лицензът, който организацията на автори и композитори осигурява, дава право на ползване на целия световен музикален репертоар, независимо от източника – радио, телевизия, онлайн платформи и сайтове, механични носители и други. Съгласно ЗАПСП всеки собственик на туристически или търговски обект, в който звучи музика, следва да има лиценз, който да урежда правата на авторите – композитори, автори на текст, както и на музикалните издатели, като заплати дължимите авторски възнаграждения.

Според данните на "Музикаутор" обаче по-малко от 30% от обектите на територията на страната притежават такъв лиценз, в това число хотели, ресторанти, заведения, търговски обекти, фитнес центрове, игрални зали, спортни обекти и т.н.

Услугата, която "Музикаутор" стартира, е част от последователните усилия за изсветляване на сектора и постигане на справедливи авторски възнаграждения при ползване на музика. Собствениците на туристически и търговски обекти вече трета година се възползват от възможността за електронно подписване на лицензионни договори, а чрез съвместната услуга на "Музикаутор" и "Профон" – MusicPro, могат да изчислят предварително стойността на лиценза и да изпратят заявки за сключване на договори едновременно и до двете организации.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх