56 премиерни и утвърдени филмови заглавия на 33-тото издание на Киномания

OFFNews 05 ноември 2019 в 15:47 2001 0

56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др. Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - „Нарисувай ми тъга”.

До края на Киномания посетителите в Централно фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художник Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Непосредствено преди официалното начало на фестивала от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на нетипични класически заглавия от колекцията на „Мосфилм”, сред които „Дерсу Узала”, „Александър Невски” и „Спартак”.

„Киномания стана по-различна. Обърнахме внимание на фестивалния контекст, който е изключително важен. Съдържанието е безспорно, но важна е и техническата част. Тази година сме осигурили нов лазерен кино прожектор, което не е без значение, тъй като всички филми вече се произвеждат на едно съвсем друго технологично ниво. Ние бихме искали да създадем това усещане като звук и светлина, така че сме се погрижили публиката да има наистина качествено изживяване.Тази година за първи път ще имаме награда Киноман на годината. Посветили сме я на Георги Ангелов, който всъщност е кръстникът на Киномания. Всеки, който смята, че е гледал много филми от програмата, може да претендира за наградата. За нас традициите са изключително важни, те са в основата на изграждането на един фестивал и на фестивалната култура изобщо. Затова основахме тази награда – да уважим миналото и да дадем на днешните киномани един добър пример”, каза Председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков. 

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и вълнуващо изживяване за цялото семейство. За най-малките киномани кино „Люмиер Лидл” предлага селекция от четири любими детски филма, а НДК в партньорство с NIM kids animation ще проведе за втора поредна година специално събитие – Детска киномания. Най-креативните сред децата ще се борят за детски Оскари. Киномания предизвиква малките таланти да развихрят въображението си освен в категориите за най-добър режисьор, оператор, актьор и в специалната категория „Гледай”, вдъхновена от слогана на фестивала.

Екипът на НДК благодари на своите дългогодишни партньори на Киномания, сред които Италианския културен институт, който подпомага панорамата от филми на Франко Джефирели, както и на Столична община, която подпомага целия фестивал, включвайки го и в Календара на културните събития в София.

В програмата на фестивала са подготвени и изненади за любителите на френското кино. Най-новите и класически френски заглавия ще бъдат прожектирани в рамките на фестивала на Френския филм в кино „Люмиер Лидл”. Селекцията от 9 различни по жанр филма поднася на зрителите серия от емоции и вълнуващи мигове.
„Разнообразието е основен акцент в нашата програма. Много сме горди с четирите ко-продукции. Първият филм, който ще представим, е „Славни времена” с актьори, които много харесвате – Фани Ардан, Даниел Отьой и Гийом Кане. Също така ще покажем и новия филм на Селин Шиама – „Портрет на момиче в пламъци”. Това е история за една любов, ограничена в пространството и времето, която има също и феминистки и политически акцент. Това са все авторски филми, които ще имате удоволствие да видите по време на фестивала. Ще видите и новия филм на режисьора Хирокадзу Корееда, който събира не едно място Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Ще прожектираме и филма „Вълчият зов – прекрасен филм на военна тематика, трилър, екшън, режисиран от Антонн Бодри”, сподели новият директор на Френския културен институт Клод Шасен.

Премиерни прожекции в рамките на Киномания ще имат и българските филми „Котка в стената” – на 27 ноември от 20:30 ч., и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма” – на 13 ноември от 19:00 ч. Режисьорът на „Котка в стената” Весела Казакова разкри подробности и любопитни факти за лентата, която наскоро грабна престижната награда на ФИПРЕССИ във Варшава.

„Мислим, че това е идеалната премиера на „Котка в стената” в София. Вече има отзиви, че филмът е доста автентичен и различен от всичко, което по принцип е видяно в игралните филми. Ще видите нови лица в българското кино – Ирина Атанасова и Ангел Генов, 5-годишният Орлин Асенов и още една много силна английска група във филма. Той се развива около скандал, завихрен заради една котка, но разглежда проблемите на българското емигрантство там – ситуацията на Брекзит, отношенията между хората, предразсъдъците, ежедневния расизъм.”, поясни Весела Казакова и добави, че сюжетът на филма е по истински случай.

От своя страна Поли Ангелова – продуцент на филма „7- Омнибус от 7 късометражни филма” сподели радостта си, че премиерата на филма ще бъде именно на Киномания и добави, че филмът е направен с подкрепата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя разкри и подробности за 7-те избрани филма.

Цялата програма на Киномания може да видите тук.

Билетите за филмите от Киномания са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови