20 г. по-късно: Новото поколение зрители не харесва 'Приятели' заради сексистки и хомофобски лафове

ОFFNews 16 януари 2018 в 14:30 16885 5

"Приятели" - култовият сериал представи последния си епизод преди цели 14 години. А първият - преди близо 24. Въпреки това много хора все още превъртат стотиците епизоди, а едно цяло поколение тепърва преоткрива историята на Рейчъл, Фийби, Чандлър, Рос, Моника и Джоуи. 

Оказва се обаче, че нюйоркските приятели търпят много критики именно от това ново поколение. Социалните мрежи са изпълнени с множество негативни коментари относно "Приятели", които се отнасят най-вече за хомофобията и сексизма на сериала, отбелязва Би Би Си.

"Няма нищо на света, което мразя повече от Рос и епизода с мъжката детегледачка. Толкова е сексистки и хомофобски, че искам да скоча в телевизора и да го удуша", гласи коментар на девойка в Туитър.

"Бях студент през 90-те и реших да превъртя отново "Приятели" около Нова година. И сега разбрах, че шегите с "дебелата Моника" и "приличащия на гей Чандлър" изобщо не изглеждат на място. И защо Джоуи винаги е толкова странен? Разочароващо", пише друг потребител на социалната мрежа наскоро. 

Писателят Джеймс Балдок коментира пред медията, че негативната реакция срещу приятели е неизбежна. Според него "хората са склонни да мислят за сериала като за нещо актуално, но той не е".

Друг автор - Ребека Рийд, е категорична: "Хомофобията е зашеметяваща - всяка шега за Рос е, че бившата му съпруга е лесбийка, сякаш това е някакъв неуспех в живота му". И продължава - "Сексизмът е доста яростен и това е най-бялото шоу в целия свят."

Тя обаче признава, че наистина обича "Приятели".

"Наистина е опасно да гледате неща, които са написани преди много време, през обектива на днешните ценности", казва Рийд.

Балдок е на същото мнение: "Въпросът е, че има много класически програми, които въплъщават ценности и използват стереотипи, които вече не се толерират в нашето общество. Хомофобията, расизмът и сексизмът не са и никога не са били приемливи, но ако са на 20 години, защо се изненадвате, че порядките са различни?"

"Ако нещо ви кара да се чувствате неудобно, защо го гледате", завършва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

5

Крушата

17.01 2018 в 12:56

Е да "Приятели" е съвсем политически некоректен и абсурден в сравнение със съвременните като The Walking Dead или Pretty Little Liars да речем, които отразяват "обектива на днешните ценности". В тях има сексуална толерантност и хомофилия, както са и изпълнени със съвременни ценности, които проповядват, че е нещо нормално да мразиш околните и в червата си и ще е много яко те да се превърнат зомбита да речем за да може свободно да им пръскаш мозъците. Но иначе в тези нови сериали цари абсолютна толерантност във всяко едно отношение.

12216

4

Uzer2

16.01 2018 в 21:17

Една статия от Всемирното православие: http://www.globalorthodoxy.com/2017-09-03-17-27-24/68434-za-o-pravoslavnata-cyrkva-se-otnasia-otricatelno-kym-homoseksua lizma

29585

3

Izalina

16.01 2018 в 17:00

Пф, вече посегнаха на "Том Сойер" и "Отнесени от вихъра", та на "Приятели" ли ще простят?!

Повсеместното безумие придобива някакви извънконтролни мащаби.

12416

2

IBL IBL

16.01 2018 в 15:39

На това се вика ТЕЖКА масова психоза. Масово психическо заболяване. Нарича се: да не можеш да се смееш над себе си. Потресаващо!

25665

1

Victimized

16.01 2018 в 15:03

""Наистина е опасно да гледате неща, които са написани преди много време, през обектива на днешните ценности""

Това е толкова жалко. Тези обидените, ще искат да пренапишем историята на човечеството, а когато говорим за отминали времена, трябва да се съобразяваме с ценностите на шепа психично болни.
Та това дори не са ценности, това са прищявки на наистина малък процент от хората, но са подкрепяни и толерирани политически, понеже са изгодни за моментната ситуация.
Понеже глобалната политика, и международните отношения са в такова окаяно състояние, че такива уж "големи" социални проблеми ни занимават на национално и местно ниво постоянно.
Изместват фокуса от реалните проблеми на човечеството.