Нов рекорд: между Ком и Емине с колело за по-малко от 3 дни

Рекордът за скоростно преминаване на маршрута Ком-Емине вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути

ОFFNews 14 септември 2017 в 18:30 7500 1

Борислав Йорданов стана най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекордът си Борислав постигна с колело, стартирайки на 10 септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13 септември сутринта.

По този начин беше поставен нов стандарт за преминаване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

"Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани." - каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. "Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи." - бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав, наречено "Велоносен поход", макар и да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.

В най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, взе участие и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав като го придружи тичайки редим до него по ключовия участък от трасето.

"В един разговор наскоро Боби ми каза - "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина", разказа Антония на връх Ботев.

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход", пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пострада и един от придружаващите автомобили на екипа, който спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент - един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че "Ком-Емине" - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови