За какво да внимаваме, когато гласуваме

Последна промяна на 25 октомври 2015 в 13:11 3906 0

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

За какви нарушения да внимаваме, когато гласуваме, за да не се окаже например вотът ни невалиден, предупреди асоциация "Прозрачност без граници". Тя пусна и безплатна телефонна линия - 0800 11 224 - за сигнали за нарушения в изборния ден.

Ето съветите им:

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

1. Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетините за местните избори и за референдума (списъците са два, като е възможно граждани, които не отговарят на изискванията за 6-месечна уседналост в населеното място, да са включени в списъка за референдума, но да не са включени в списъка за местните избори в същата секция);

2. Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);

3. Боравят правилно с бюлетините (откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния номер на бюлетината);

4. Вписват в избирателния списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате.

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Общинската избирателна комисия. ОИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.

5. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за кметове и за общински съветници. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпници и наблюдатели. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, се обръщайте към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия. Такива може да са:

6. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

7. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;

8. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;

9. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;

10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

11. Раздаване на пари;

12. Опрощаване на дългове;

13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

По данни от наблюдателите на "Прозрачност без граници" в цялата страна 81% от нарушенията са свързани със слабата подготовка на секционните избирателни комисии. Сред тях са: непоставяне на втория печат върху бюлетината, което я прави невалидна; избиратели са пускани по двойки в тъмната стаичка, което е недопустимо нарушение на тайната на вота; във Варна членове на секционна комисия не са казвали на хората, че се гласува и на референдум, а са им давали само бюлетините за местните избори и когато избирателка е поискала бюлетина за референдум, тя не е била допусната да я попълни в стаичката, а е трябвало да го направи пред комисията, което отново компрометира тайната на вота.

На база нарушенията, от "Прозрачност без граници" констатираха, че подготовката в СИК е "изключително слаба".

От асоциацията казват още, че е трудно да се проследи какво е движението по жалбите и сигналите, които са подали, защото сайтовете на ЦИК и ОИК, на които трябва да бъдат публикувани решенията, работят много слабо или изобщо не работят. 

От асоциацията вече са поискали ЦИК да прецезира указанията си към СИК как да процедират при провеждането на национален референдум.