Програмата на ГЕРБ: 2000 лв. средна заплата, 1000 лв. минимална, образование и магистрали

OFFNews 16 март 2021 в 11:07 6139 0

В предизборната програма на ГЕРБ се обещава средна заплата от 2000 лв., 1000 лв. минимална заплата, 600 лв. средна пенсия, заплатата от 125% от средната за учителите. Традиционно е обърнато внимание и върху строителството на нови магистрали, пътища и инвестиции в ЖП транспорт. Програмата е организирана в три стълба.

"Предизвикателствата пред нас изискват да сме мъдри - да мислим години напред. През следващите години България ще е изправена пред предизвикателства на икономиката, вътрешната политическа криза, световните турболенции, COVID-19. Страната ни ще е изправена през декарбоназцията и Зелената сделка, през които трябва да се мине с минимални загуби", разкри Томислав Дончев.

"Нашата програма е най-амбициозният политически документ от десетилетие. Не работим с клишета и заклинания - програмата ни е от три стълба за развитие на страната", каза още водачът на листата на ГЕРБ-Габрово.

Първият стълб е продължаването на политиките за модернизация на страната, мащабни инвестиции в железопътната, пътната и ВиК мрежа, изграждане на 500 км магистрали и скоростни пътищата, обновяване на домовете и рехабилитация на публичните сгради, обясни Дончев.

Вторият стълб са реформите в публичните сфери – правосъдна система, промени в конституцията, образование, здравеопазване, енергетика, публични услуги.

Третият стълб е гарантирането на целенасочените инвестиции в образование, наука, икономика на знанието. Предвиждаме разходите за образование да бъдат поддържани в размер на 5% от БВП. 1% ще отива за висше образование, допълни Дончев.

"5 пъти ще се увеличи финансирането на електронна система в секторите. 6 пъти ще трябва да нараснат публичните разходи за иновации в бизнеса", коментира Томислав Дончев. "Планираме да обучим поне 1,6 млн. българи на дигитални умения", увери той.

"Нашите разчети показват, че до 2025 г. можем да стигнем изпреварващ растеж на БВП и числото в края на мандата да е 200 млрд. лева. Мислим, че средната работна заплата може да бъде поне 1000 евро", добави Дончев.

Без отмяна на плоския данък

Бившият финансов министър Владислав Горанов каза, че фискалната политика е подложена на предизвикателства заради корона кризата. “След нея ще бъдем консервативни, съществуващият данъчен модел е оптимален. Не предвиждаме да се променя. Запазване на плоския данък ще бъде приоритет в парламента на ГЕРБ”, заяви Горанов. Той каза, че местните данъци трябва да се развиват в посока на по-справедливо облагане. “Оценките на жилищата трябва да са максимално близки до тези на пазара. Продължаваме да смятаме, че повишаване на облагането на средната класа е несправедливо”.

“Приоритет е приемането на България в еврозоната като това може да стане до 2024 г. По този начин се гарантира стабилност и предвидимост на икономиката.”

„Трябва да се наблегне на екологичния компонент при облагането на леките автомобили и усилията в тази посока трябва да продължат“, каза още Горанов.

Инвестициите в образованието трябва да продължат

Инвестициите в образованието трябва да продължат. Трябва да имаме добро образование, за да имаме добри специалисти във всяка област, каза Красимир Вълчев по време на представянето на програмата. Той допълни, че заплатите на учителите се планира да бъдат на ниво 125% от средните за страната и 140% от средната за университетските преподаватели.

Вълчев заяви, че всяко дете има право на образование, а когато заедно работят всички институции, резултатите са налице. За това ще се засилят акцентите във възпитателната функция, както и взаимодействието с родителите в училище.

"Върнахме авторитета на учителя, но и на професионалните гимназии. Трябва да подготвим учениците и студентите за ерата на дигиталния свят - ще създадем библиотека, която ще е безплатна. Искаме или не, нашите деца ще учат все повече от дигитални платформи. Акцент ще бъдат не само училищата и кабинетите, но и физкултурните салони и площадки", посочи Вълчев.

Трансформация на пазара на труда

Политиките в социалната сфера бяха представени от Деница Сачева. Освен 500 евро минимална работна заплата, 1000 евро средна и 600 лв. средна пенсия през следващите години, тя каза, че основен акцент ще има върху трансформацията на пазара на труда.

Сачева съобщи за нов Кодекс на труда и създаването на портал за работни места на бъдещето, където идеята е да се подпомогне квалификацията на поне 300 000 души. ГЕРБ залага на учене през целия живот, за да може всеки, независимо от възрастта си, да придобива квалификация.

През 2025 г. ще се пенсионират хора от ново поколение и Сачева посочи, че целта е те отново да бъдат полезни в различни сфери, да се използва техният потенциал.

Друг приоритет е и пълна промяна в Кодекс за социална закрила. Фокусът ще падне върху 350 000 семейства, които имат нужда от подпомагане. Социалните помощи трябва да са обвързани повече с пазара на труда.

"Опита на другите държави показва, че когато се достигне до 75% БВП от средния за ЕС процесите на миграция спират и започва завръщане. Ние в момента се намираме в равноденствие от заминаващи и оставащия", каза Томислав Дончев в края на представянето. Според него в момента БВП на България е 53% от това в ЕС, а при влизането в съюза е било 40%. "Убедени сме, че това ще се случи при прилагането на тези три стълба", заключи Дончев. Той каза, че от ГЕРБ ще отговарят на въпроси, след като програмата, която е над 120 страници, бъде прочетена от журналистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!