Проф. Борисов: Държавата да разреши на университетите да печелят пари

OFFNews 11 септември 2014 в 17:29 1838 0

Проф. Борислав Борисов

Снимка АБВ

Проф. Борислав Борисов

Държавата да разреши на висшите училища да имат право сами да печелят пари за издръжката си чрез реализиране на научната си продукция. Това призова проф. Борислав Борисов - дългогодишен ректор на УНСС, съветник на президента Георги Първанов, а сега - кандидат за депутат от АБВ и водач на листата в 23 МИР в София и в 16 МИР в Пловдив.

"За разлика от България, в ЕС и САЩ университетите имат право да продават лицензите върху своите интелектуални продукти и това им носи доста сериозни доходи. Въщност, в Обединена Европа единствено у нас не е разрешено на висшите училища да продават своята продукция и това е въпрос, чието решение се отлага близо десетилетие", заяви на пресконференция проф. Борисов, който е и почетен ректор на УНСС.

"Вместо държавата да казва "Няма пари за висшето образование", да остави висшето образование само да си спечели парите, със своята научна продукция, с предмета на своята дейност", посъветва той.

Проф. Борисов коментира и връзките между висшето образование и бизнеса.

Тезата, че университетите са далеч от интересите на работодателите не лежи на реални основания, тъй като едва около 7% от бизнеса у нас е среден и едър, а само там има действителна нужда от множество специалисти с висше образование, смята Борисов.

"Висшисти има там, където има разделение на труда. Един се занимава с маркетинг, друг със счетоводство, трети с управление . Българският бизнес в момента не е в състояние да предяви изисквания към висшето образование - нито да поеме кадрите на висшето образование", заяви той.

Той коментира и отказа на държавата да осигури прием в университета в Перник.

"Мисля, че тази атака към Пернишкия университет до голяма степен е резултат от факта, че кметът на Перник е Росица Янакиева, която е член на ръководството на АБВ, а вие сами ще се сетите от кого идва атаката", коментира професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови