ПАСЕ: Изборите в България бяха белязани от умора на избирателите и рекордно ниска активност

OFFNews 10 юни 2024 в 13:52 836 0

Олексий Гончаренко

Снимка Кристина Минчева/ OFFNews

Ръководителят на делегацията Олексий Гончаренко (Украйна, ЕК/ДА)

Ден след предсрочните парламентарни и европейски избори, които се проведоха едновременно на 9 юни у нас, делегация от наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заключи, че те ниската избирателна активност показва нарастваща умора на избирателите и скептицизъм по отношение на политическите промени.  

"Въпреки че изборните процедури бяха добре управлявани, избирателната активност отразяваше значителна липса на ентусиазъм, като в националните избори участваха по-малко от една трета от избирателите", допълват още от делегацията на ПАСЕ.

Тя се състои от 11 члена и е ръководена от Олексий Гончаренко (Украйна, ЕК/ДА). Наблюдава изборите в продължение на четири дни, като пет екипа бяха разположени в София, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Перник и Брезник. Пълният доклад за наблюдението ще бъде представен на пленарната сесия на ПАСЕ през септември 2024 г.

"Като оставим настрана дребните нередности и техническите проблеми с машините за гласуване, всички скорошни избори в България бяха професионално организирани и добре проведени", смята Гончаренко.

По думите му провеждането и на европейски избори не е представлявало съществено предизвикателство.

"Въпреки това българските избиратели са изтощени от това, че са призовани да гласуват за шести път в рамките на три години, което води до разочарование от управлението на страната. Недоверието в основните политически актьори и несигурните перспективи за политическа стабилност рискуват да тласнат избирателите към крайности. Ето защо новоизбраният парламент трябва да се стреми да си върне доверието на избирателите и да ги ангажира отново", допълва ръководителят на делегацията.

Наблюдателите посочват още, че конституционната реформа от декември 2023 г., която предостави на гражданите с двойно гражданство правото да бъдат избирани за депутати и министри, е добре дошло развитие в съответствие с предишни препоръки на Венецианската комисия и на БДИПЧ към ОССЕ. Въпреки това някои други отдавнашни препоръки, особено по отношение на избирателните права на лицата, които са под съдебна забрана или изтърпяват присъда лишаване от свобода, остават нерешени.

Делегацията на ПАСЕ е особено обезпокоена от продължаващите проблеми с купуването на гласове и корпоративния и контролиран вот - както явни, така и скрити, твърдения за които бяха често повдигани от събеседниците и потвърдени от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Тези въпроси се нуждаят от задълбочено разследване, за да се възстанови общественото доверие.

Тонът на кампаниите, както онлайн, така и офлайн, беше предимно негативен и не се подобри през периода на парламентарната кампания. Делегацията на ПАСЕ беше информирана и за редица съдебни производства за злоупотреба с основание клевета и повтаря своята отдавнашна препоръка за приемане на нови законодателни мерки за защита на журналистите.

"В деня на изборите избирателите изглеждаха запознати с процедурите за гласуване, като избираха между хартиени бюлетини и машини за гласуване. Значителен брой избиратели предпочетоха хартиените бюлетини. Процесът в избирателната секция беше донякъде бюрократичен, включващ множество печати и проверки на самоличността. Въпреки професионализма на членовете на районните избирателни комисии, това вероятно би довело до забавяния и дълги опашки, ако участието беше по-голямо", отбелязва делегацията.

Тайната на гласуването не беше напълно гарантирана. Прозрачността на машинно отпечатаните бюлетини позволяваше на другите да видят подадените гласове. Делегацията на ПАСЕ призовава новите български власти да преосмислят използваната понастоящем система за електронно гласуване, за да гарантират нейната надеждност, като същевременно използват по най-добрия начин съвременните технологии.

Макар да е ясно, че ИКТ технологиите сами по себе си не могат да възстановят доверието на българите в изборния процес или да изкоренят корупционните практики, все пак, ако бъдат съчетани със законови гаранции и прозрачни изборни практики, те биха могли постепенно да повишат доверието на избирателите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх