Маркет линкс: ПП-ДБ водят с 1,4% пред ГЕРБ, БСП с 4,7% сред всички анкетирани

OFFNews 29 март 2023 в 07:11 5234 1

Избори

Снимка БГНЕС

Пет формации влизат в следващото НС

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ води с 1,4% пред ГЕРБ-СДС, няма ясен победител на парламентарните избори на 2 април. 23,7% от гласуващите подкрепят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС са втори с 22,3 на сто. 

Това показва проучване сред 1014 лица над 18 г. в страната, проведено съвместно от "Маркет линкс" и бТВ от 21-27 март чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета. Сред всичи анкетирани двете първи формации си разменят местата - ГЕРБ-СДС получава 16,3, а ПП-ДБ - 15,2 на сто. 

Данните показват, че в 49-ото Народно събрание влизат пет партии. На трето място е ДПС с 13,6%, следва „Възраждане“ с 11,4%.

БСП се очертава да бъде пета на вота - партията на Корнелия Нинова получава 7,3% подкрепа сред гласуващите, а сред всички запитани - 4,7 на сто. 

Коалиция „Левицата“ е малко под чертата с 3,2%, „Има такъв народ“ - 2,3%, а „Български възход“ - 2,1%. 

От "Маркет линкс" очакват по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. В сегашното проучване на агенцията 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Социологът Добромир Живков обясни по бТВ, че може да се очаква 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните.

Живков каза още, че нерешилите все още за кого да гласуват са 10-15% и именно те ще решат победителя в изборите. По думите му ГЕРБ трудно може да вземе гласове от там, тъй като техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите. Той прогнозира, че "Продължаваме промяната - Демократична България" могат да оберат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях се очаква да има хора, които да гласуват протестно срещу ГЕРБ.

-----------------------------

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от агенцията и бТВ и е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

1

Перпендикуляр

29.03 2023 в 11:08

Определено тези резултати са само предполагаеми. Малките селища са извън проучването, а там се гласува за много странни кандидати и партии. Там често големите губят от малките. БСП разчитат именно на селата, макар че те са незначителни като тежест в изборната урна. И все пак как така за 30 години избори не се случи да познавам поне ЕДИН анкетиран за кого ще гласува? На стъкмистика ми намирисва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!