Кое е първото, което ще направя, когато стана общински съветник? Отговорите на Иветка Петрова и арх. Виктор Чолаков

ОFFNews 16 октомври 2015 в 00:16 4467 0

Иветка Петрова
Иветка Петрова

OFFNews започва анкета с кандидати за общински съветници. Въпросът е само един и много прост: "Какво е първото нещо, което ще направите, когато стана общински съветник?" Днес ви предлагаме отговорите на Иветка Петрова и арх. Виктор Чолаков - съответно с номер 9 и номер 30 в листата на Реформаторския блок за София.

Иветка Петрова: Съживяването на Западен парк

Иветка Петрова е кандидат за общински съветник от Реформаторския блок. В продължение на 7 години е заместник-кмет на район “Кремиковци”. В момента е директор на адмиинистративна дирекция в агенция.

Западен парк е най-големият парк в София, но в твръде лошо състояние. Няма осветление, по разрушената асфалтова настилка се движат предимно конски каруци и бездомни кучета, а нощем е истински опасно. Незаконната сеч е ежедневие, няма полицейско присъствие. Отгледах сина си в този парк и затова държа на възстановяването му като част от визията ми за балансираното градско развитие. Западен парк може отново да стане място за почивка, спорт, обучения на открито и култура. Могат да се предвидят средства за възлагане на проект за облагородяване на парковото пространство в разумни срокове, контролът и санкциите срещу нарушителите да са безкомпромисни. В опазването на сигурността в парка роля трябва да имат и районните инспектори, които да излязат от анонимност и да заработят ефективно в сътрудничество с гражданите.

----------------------------------

Арх. Виктор Чолаков: Ще прекратя градоустройствения хаос в София

Арх. Виктор Чолаков има над 10-годишен опит в архитектурното проектиране, интериорния дизайн и градоустройството. Завършва УАСГ. С проблемите на градската среда и архитектурния бранш се занимава от 2009 г.,когато създава онлайн архитектурен портал.

През последните десет-петнадесет години се създаде необратим градоустройствен хаос в столицата. Сгради се строяха масово, без каквато и да е идея за вписване в съществуващата среда. Изникнаха безброй архитектурни чучела. Подробните устройствени планове бяха променяни тихомълком, използваха се законови вратички, нови многоетажни офиси и жилищни сгради се появяваха буквално пред прозорците на хората, бяха зачеркнати изначални архитектурни и градоустройствени принципи. Като общински съветник незабавно ще се захвана с това да се прекрати градоустройственият хаос. Това може да стане като се промени порочният модел „строителство на парче“, даде се яснота за развитието на градските зони и елементи, провеждат се прозрачни архитектурни и градоустройствени конкурси, изпозва се капацитета и активното участие на повече експерти още при формирането на политиките. Построеното няма как да бъде съборено, факт. Но можем да предотвратим разрастването на хаоса. Решението е не просто да се спре влошаването на градската среда, а да се положат усилия за устойчиво планиране и развитие.

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови