Как партиите вербуват „независими“ наблюдатели за изборите

OFFNews 14 май 2014 в 15:17 4652 1

Гласуване

Снимка БГНЕС, Архив

Партиите използват облекчения режим за наблюдателите в новия Изборен кодекс като възможност законно да вербуват гласоподаватели, пише Mediapool.

Изборният кодекс на Мая Манолова, подобно на закона на Иксра Фидосова (ГЕРБ), ограничава броя на партийните застъпници до около 11 000 – колкото са избирателните секции в страната. Същото е и ограничението за наблюдателите за независимите неправителствени организации. Новото изборно законодателство обаче предлага по-облекчен режим за НПО-тата, като им дава възможност да следят всички фази на изборния процес. Това е добре дошло за партиите, които използват тези текстове, за да включат свои дъщерни организации. Така, освен 11-те хиляди партийни застъпници, политическите формации си осигуряват и уж независими наблюдатели, които да внимават за интересите на партията през целия изборен процес.

Кой колко има

Справка в сайта на ЦИК показва, че неправителствената организация, регистрирала най-много наблюдатели досега, е „Младежка толерантност“, която е под крилото на ДПС. До момента те са заявили, че ще участват в изборния процес с над 7500 души.

Повече от 2000 души има и фондация „Европейска алтернатива за развитие“, която е близка до Народна партия свобода и достойнство – в момента част от Реформаторския блок.

Институтът за модерна политика на Борислав Цеков, който е в тясна връзка с БСП и излъчи председателя на ЦИК – Ивилина Алексиева, пък има до момента 214 регистрирани наблюдатели.

Гражданско сдружение „България без цензура“, чийто лидер официално е председателят на ББЦ Николай Бареков, до момента е записала 300 наблюдатели.

Наблюдатели и контранаблюдатели

Друго възможно обяснение за масовата регистрация на независими наблюдатели, според Mediapool, е хипотезата, че чрез тях партиите ще създадат „шум в системата“ и ще подготвят почвата за изборни манипулации.

Позовавайки се на експерти, медията коментира, че принципът ще наподобява протестите и контрапротестите през изминалите месеци.

"Ако дадена организация внася сигнали до ЦИК, нищо не пречи друга такава да ги оспорва и да твърди, че на база хилядите си регистрирани наблюдатели, отклонения и нарушения в провеждането на вота няма“, коментират експерти пред Mediapool.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews