Георг Георгиев: Абсолютно сигурно е, че няма да встъпим в безпринципни и подлъгващи договорки

Дичо Петров 09 юли 2021 в 10:08 4708 1

Снимка Архив/БГНЕС

Георг Георгиев е кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС. Зам.-министър на външните работи в последното правителство на Бойко Борисов. Депутат в 43-то и 45-то НС. Председател на Младежки ГЕРБ.

- Г-н Георгиев в последните дни зададохте много въпроси към служебния кабинет. На кои от тях не получихте отговори?

- Опасявам се, че броят толкова нарасна, че проследяването вече е почти невъзможно. Като започнем от това как се озова човек, върху когото лежат подозрения за данъчни измами, шеф на НАП, та стигнем до активист на ДБ, съветник на Стефан Янев, който има достъп до софтуера на машините за гласуване, въпросите връхлитат лавинообразно, но отговорите се потапят под вълните от тежки лъжи и манипулации на министрите от служебния кабинет - предизборен щаб на Румен Радев. Например аз все още не проумявам по каква причина ЦИК реши да наруши ИК и не позволи хартиените отрязъци от машините за гласуване да бъдат броени, за да се гарантира честността на вота? Как е възможно хора да бъдат преследвани, уволнявани, очерняни най-безцеремонно без никакви доказателства, и то директно от най-високите етажи на властта, и това да бъде не само толерирано, но и цинично насърчавано? Страната ни потъна не само в хаос, но вече се разгръща една държавно-протектирана анархия, която като общество сме длъжни да спрем.

- Като бивш заместник-външен министър как оценявате външната политика на служебния кабинет?

- За жалост МВнР е глас в пустиня в момента. Познавам лично професионалните качества както на настоящото ръководство, но така също и на администрацията на министерството и знам, че те никога не биха мръднали и на крачка от националните интереси на страната ни. За жалост обаче по-високият глас, който неоснователно звучи в момента, е този на Радев. А този глас не се отличава с особена експертиза в сферата на дипломацията. Видяхте какво фиаско претърпя домакинството на инициативата „Три морета”. Казвам го с горест, защото като българин страдам от факта, че на събитие ниво „държавен глава”, водещи европейски страни присъстваха със зам.-министри, вижте Австрия например. Президентите на четири от общо 12 държави изобщо не уважиха форума, дори и премиерите им не присъстваха. Това е показателно и всеки, който умее да чете езика на външната политика ще разбере за какво става дума. Позицията ни по РСМ също е доста двузначна. В нито един момент, въпреки твърдия тон на МВнР, Радев не изрази категорично мнение, което да не ни кара да се съмняваме, че е встъпил в поредните задкулисни договорки, които предават нашите национални интереси. Напротив, той остави македонската страна сякаш да говори и от наше име, което намирам за силно обезпокоително и обезличаващо България. Така не се прави външна политика, не така сме я разбирали и ние в кабинета на г-н Борисов.

- ЕП днес препоръча България да бъде приета в Шенген и се заговори за сделка със сваляне на ветото за Северна Македония. Мислите ли, че това е добра идея? Възможно ли е?

- ЕП препоръча, но без гласа на един представител на българската делегация - Радан Кънев единствен от българските евродепутати гласува ПРОТИВ приемането на България в Шенген. Това е безкрайно важно да се знае. (По-късно Кънев каза, че системата е отчела грешно и е подал заявление за коригиране на вота бел. ред.) Докато ГЕРБ управляваше, не е имало и помен от каквато и да е сделка по темата РСМ и смяна на нашата позиция. Условията, които поставихме са ясни и незаобиколими, скрепени включително с декларация на Народното събрание. Всеки, който се опита да шиканира или изменя на националните ни интереси трябва да знае, че тежко ще катастрофира. Такава сделка, за каквато говорите в момента е единствено в правомощията на президентството, а под негов диктат и на кабинета. Ако са се плъзнали в подобна посока да продадат най-свидния за българите идеал, то последствията ще бъдат жестоки. Надявам се с това да отговарям и на въпроса ви дали идеята е добра. Тя е не просто недобра, тя би била фатална.

- Съжалявате ли за изказването си от март, в което нарекохте сенаторите Боб Менендес и Джим Риш “лобисти", заради позицията им, че "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

- Не мога да съжалявам, затова че съм защитил държавата си. Трябва да признаем, дори най-големите критици, че тази позиция бе съпътствана от много странни и будещи въпроси съвпадения. Ще се повторя може би, но колективен орган какъвто е американският сенат, взима решения колективно. Ако позиции са изразени от отделни членове, били те и на ръководни длъжности, това не ангажира институцията като цяло. Това може да се онагледи и чрез примери от нашата реалност, пред които дори наши родни критици останаха безмълвни. В крайна сметка или имаш позиции и ги защитаваш или безгласно превиваш гръбнак пред чуждите такива. Когато се отнася за националните ни интереси и самочувствие, аз лично винаги съм избирал първото. Корупцията в България е най-вече проблем на България. Тя касае най-силно нас и ние сме тези с най-голям интерес да се справим. Със САЩ сме стратегически партньори и приятели, които говорят открито и откровено помежду си. Всичко, което упражняваме като сътрудничество по темата борба с корупцията тече по официалните канали и чрез компетентните институции. Ние работим и взаимодействаме като равни с равни. Високо ценим помощта на Щатите и сме благодарни за нея, но ние също полагаме своите всекидневни усилия. А на тези, които най-силно се бяха вкопчили в позицията на двамата сенатори искам да припомня, че скоро може и да им се отдаде възможност да материализират своите виждания за борба с корупцията. Тогава ще съдим кой е имал по-голям успех. По времето на ГЕРБ отпадна Механизмът за сътрудничество и проверка, станахме част от европейският банков съюз и чакалнята на Еврозоната. Да видим какви по-големи успехи ще ни донесат т.нар. антистатукво партии. Само шум обаче не върши работа.

- Втори сте в листата в Перник, какви са проблемите в региона и какво ще направите за него в парламента?

Област Перник има две големи предизвикателства - инфраструктура и водоснабдяване. И по двете ние направихме изключително много. Магистрала „Люлин” е факт благодарение на ГЕРБ. В момента тече цялостна реконструкция на скоростния път Владая-Драгичево. Десетки милиони бяха инвестирани в довеждащ водопровод за самия град Перник чрез алтернативното трасе, което се изгради, но и за отделни общини от областта. В следващите години тези стъпки трябва да продължат, но и да се задълбочат. Перник и останалите пет общини имат изключителни естествени дадености като природа, история, бит и традиции, които по подходящия начин развивани могат да донесат икономически ръст. Ще работя именно в посока правилна експлоатация и интензифициране на процеси и политики с висока добавена стойност за региона, а оттам и за цялата държава. Перник е гранична зона, която крие тоталния потенциал да бъде красива витрина на всеки влизащ от към Калотина гост. Надявам се и следващото правителство, каквото и да е то, да прояви именно тази далновидност и да превърне област Перник в приоритет. Годините са показали, че хората и населените места тук имат силни традиции в различните сфери на индустрията - производство, преработка, услуги. Би било неразумно да не се възползва БВП на държавата от капацитета на този край. И аз, и колегите ми силно ще разчитаме и ще настояваме това да се случи.

- Към момента изглежда, че ГЕРБ няма да може да направи кабинет без коалиция. С коя партия виждате възможност за такава?

- Това се отнася не само за ГЕРБ. Нито една партия няма да може да направи кабинет без коалиция. Важното обаче е не дали, а как. Нашият отговор е прозрачно, честно и според политическата ни философия, според цялостното ни разбиране затова как трябва да се упражнява държавната власт и в чия полза - само и единствено на хората. Естествените партньори, сестринските партии в ЕНП, отдавна са абдикирали от десните ценности. Те се превърнаха в най-страшните ругатели на дясното и неговите най-силни представители у нас, а именно ГЕРБ. Това ни изправя пред една единствена хипотеза и тя е Обединените патриоти, но в крайна сметка всичко зависи от изборните резултати. Абсолютно сигурно е, че няма да встъпим в безпринципни и подлъгващи договорки, които са политически противоестествени, само и само, за да бъдем във властта. Както сме били над 10 години силни управляващи, така ако се наложи ще бъдем и могъща опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!