Алфа рисърч: Три партии се борят за второто място, под 1% разлика между тях

Раздвижване по крилото - повишена активност в подкрепата за по-малки партии, Синя България най-близо до бариерата за НС

Юлиана Ончева 06 юни 2024 в 08:41 6589 15

Проучване на Алфа рисърч за изборите на 9 юни

Снимка Алфа рисърч

Изследване на Алфа рисърч

Предизборната кампания за изборите на 9 юни има неочакван ефект – „раздвижване по крилото“: повишена е активността в подкрепата за по-малки партии. Водещите играчи продължават да разчитат на твърдите си ядра.

Това показва изследване на Алфа рисърч, проведено между 1 – 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани в страната и реализирано със собствени средства. 

За първи път в три годишния цикъл от предсрочни избори е налице толкова висок дял подкрепа за т.нар. „малки партии“. Седмица преди вота 9.5% от решилите да отидат до урните смятат да дадат гласа си за приблизително 20 други формации, част от които имат възможност да спечелят около 1%. 

С най-близки позиции до 4%-та бариера е един от новите участници в надпреварата - Синя България (3.3%). Коалицията, продължение на местната „Синя София“, се очертава като алтернатива за разочарованите десни избиратели. Към нея се насочват бивши гласоподаватели и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, предимно от столицата. Друга нова и инспирирана от местните избори в София коалиция „Солидарна България“ също се впусна със значима заявка в настоящата кампания. За момента обаче, тя не успява да преодолее конкуренцията на множеството формации вляво и излиза от кампанията с аналогичен на стартовия си резултат – 2.4%.

Лек ръст в очакваната избирателна активност регистрира проучването на финала на предизборната кампания 2 в 1. Готовност да дадат гласа си за Народно Събрание заявяват 42% от имащите право на глас или около 2.7 млн. души. Както и в началото на кампанията, интересът към изборите за Европейски парламент остава по-нисък, макар и тук мобилизацията да расте, достигайки 39.5% или приблизително 2.4 млн. души.

72% от избирателите са решили за кого да гласуват още преди официалния старт на кампанията. Други 16 на сто, сред които доминират привърженици на нови формации, са направили избора си през последния месец. 12 на сто от решилите да гласуват, които все още не са избрали кого да подкрепят. Те се разпределят по равно в предпочитанията си: 6% все още се колебаят, но са се ориентирали към някоя от водещите, и други 6%, които обмислят да подкрепят някоя от по-малките партии. Решението на тези избиратели може да промени както класирането между второ и четвърто място (предвид изравнените сили помежду им), така и броя на представените в 50-то НС формации (предвид близостта на част от участниците до 4%-та бариера), обясняват социолозите. 

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място (25.1%), без съществена динамика в кампанията и завършват със значима преднина от около 10 пункта пред преките си опоненти. Ролята им на победител във вота е вън от съмнение, но задачата им да сформират мнозинство около себе си остава все така трудна.

ПП-ДБ търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на кампанията с 15.4%, но губят два пункта в сравнение с месец по-рано и са с практически изравнени позиции с Възраждане и ДПС, които мобилизират симпатизанти.

Възраждане (15.2%) е сред малкото партии, които бележат ръст по време на кампанията. Тя успява да откъсне подкрепа от разнородни опоненти: Солидарна България, БСП, ИТН, някои от по-малките националистически формации, но на свой ред е и „атакувана“ от новопоявили се партии в тази ниша.

Както обикновено, ДПС (14.8%) завършва кампанията с висока степен на мобилизация, която при евентуален спад на активността може да му осигури и по-голяма тежест. Засега няма данни Движението да изпълни амбицията за разширяване на социалната си база и тя остава съсредоточена в традиционно подкрепящите го групи от обществото.

Седмица преди вота зад БСП застават 8.1% от решилите да гласуват. ИТН мобилизират подкрепа в хода на кампанията и към момента може да разчита на 6.2%. 

Нагласите за гласуване в евровота възпроизвеждат до голяма степен тези за национален парламент: същата йерархия и позиции, аналогично равнище на подкрепа за партиите. По-високият изборен праг от 5.88%, както и ограниченията за гласуване пред сънародниците ни в страни извън ЕС правят относително по-сигурен отговора на въпроса колко партии ще намерят място в Европейския парламент. Това са ГЕРБ-СДС (25.0%), ПП-ДБ (15.9%), Възраждане (15.7%), ДПС (14.1%), БСП (7.9%). Известна неяснота има при ИТН (5.9%), но е вероятно партията на Слави Трифонов също да прескочи по-високия електорален праг от 5.88%. 

Две основни форми продължават да се открояват като най-интересни – интервютата на кандидати в медиите (32%) и предизборните дебати (26%). Следват билбордове, афиши, плакати (14%), публикации в интернет и социални мрежи (14%) и предизборни срещи на място в избирателния район (10%). Предизборните срещи са впечатлили основно твърдите привърженици на по-големите партии, докато по-малките са успели да достигнат до симпатизантите си през медиите и социалните мрежи. 

---------------------------- 

Настоящото изследване е проведено в периода 1 – 4 юни 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    15

    alfakentavur

    06.06 2024 в 20:00

    Сигурно има. За такива като теб, които не знаят езика си.
    Ако познаваше БЪЛГАРСКИЯ език, щеше да знаеш, че съчетанието "взимам се на сериозно" е неправилно. Защото "на"-то е паразитно и ненужно. Също като толкова популярното "на 100 процента".
    Правилният изказ е "Не се взимам сериозно".
    Толкова са ти и "познанията".

    50

    14

    Far Rider

    06.06 2024 в 19:42

    Кентавърче, има онлайн речник за който дори БНТ говори надъкго и нашироко! Намери си го (ако можеш) и погледни там. Иначе, както е прието в Задунайская губерния, всеки сам си решава. Включително Павлина Върбанова.

    2550

    13

    alfakentavur

    06.06 2024 в 17:28

    Преди повече от 10 години Павлина Върбанова е казала, че приема, че има такова наречие.

    https://x.com/pvarbanova/status/282130760872382465?lang=bg

    Ако тя е казала, че приема, кой Ездачът да й противоречи?

    50

    12

    Far Rider

    06.06 2024 в 16:27

    Ех, кентавър. Пак ти липсва БЪЛГАРСКАТА граматика и абстрактното мислене! Няма такова наречие "насериозно". Сливането на предлог с наречие става единствено и само когато то става нова дума с друго значение. Ех, че българи патриоти сте!

    2550

    11

    alfakentavur

    06.06 2024 в 13:52

    Какво ни занимаваш със собствената си незначителност.
    "На сериозно" една дума ли е или са две?

    800

    10

    От мършата Алфа Ресърч стигнахме до Сговор на глупци. Благодаря на alfakentavur. Доста ползотворни 15 мин. Сега отивам да си купя Gucci пуловер. Малко да напомним егото ,че само с Агенций и философия човек се взима на сериозно.

    2550

    9

    alfakentavur

    06.06 2024 в 13:43

    И си мислиш, че "поп фолк" е "тях". Хахахахаха :D

    50

    8

    Far Rider

    06.06 2024 в 13:37

    Борбата за власт и пари между комунистическите кланове в Задунайская губерния е жалък спектакъл. В една територия със социална олигархично-криминална структура по руски модел няма какво да се случи. Нишо ново не е научено и нищо старо не е забравено!

    800

    7

    Гледам Поп Фолк и се уча от тях. С простолюдна неграмотност превличам внимание и организирам сговор на глупци. Чувствам се като Игнациус Райли. Великолепна книга-библия.

    2550

    6

    alfakentavur

    06.06 2024 в 13:16

    Такива високопарни слова, а обикновена простолюдна неграмотност :(
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх