463 695 невалидни бюлетини за листа (14%), 175 562 - за кмет (5,32%)

Владимир Йончев 28 октомври 2015 в 21:19 10514 17

463 695 са невалидните бюлетини за листите за общински съветници, 175 562 са невалидните бюлетини за кмет на местните избори в неделя.

Тези данни ни бяха изпратени от централата на една от партиите, която твърди, че ги е получила от ЦИК.

Ако данните се окажат верни, това означава 14% невалидни бюлетини - небивал рекорд, не само за България, а и за всяка цивилизована страна.

Не мога нито да потвърдя, нито да отрека тази информация, коментира пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Единственото сигурно към момента е, че ние не сме обявили такива данни, защото продължава проверката на протоколите, каза той.

Има поне 2 технически обяснения за високия брой невалидни бюлетини, ако той действително се окаже такъв, коментира Цветозар Томов.

Първото е, че Секционните избирателни комисии винаги са давали по три бюлетини на избирател - за общински кмет, за кмет на кметство (или район) и за общински съветници.

Така ако даден човек е взел решение да не гласува за листа или районен кмет, е бил принуден да пусне празна бюлетина, която е преброена като недействителна.

Избирателният кодекс казва, че секционната комисия трябва да попита избирателят дали иска да гласува и с трите бюлетини и да му даде толкова, колкото той заяви.

На практика почти никой не е питан и вместо да има по-малък брой бюлетини за листа, те са били колкото и за кмет, но част от тях са били празни.

Втората техническа причина за многото невалидни бюлетини е масовото объркване с преференциите. Много хора са зачертали само кръгчето за преференция, отговарящо на номера на избраната за тях партия, но са оставили празно квадратчето вляво и така гласът им става невалиден, коментира Цветозар Томов.

Пред БНТ проф. Михаил Константинов заяви същата информация, като допълни, че сгрешените бюлетини за кмет са в нормите за ЕС, но тези за общински съвет - изобщо не са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!