30% от разписките от машинното гласуване на изборите ще се броят ръчно

Александра Маркарян 09 ноември 2021 в 17:02 2262 0

Камелия Нейкова

Снимка БТА/Христо Касабов

Камелия Нейкова, председател на ЦИК

30% от разписките от гласуването в парламентарните и президентските избори на 14 ноември ще се броят контролно, реши Централната избирателна комисия на заседание днес, след като Върховният административен съд отмени броенето на 100% от разписките.

На миналите избори се преброиха 14% от разписките.

Заседанието премина напрегнато, с остри реплики и нападки между членове на ЦИК. Чуха се гласове с искане ЦИК повторно да реши да се броят всички разписки от машините за гласуване - теза, зад която застанаха Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Георги Баханов (ГЕРБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ). Отмененото от ВАС решение за 100% броене също бе прието по искане на ГЕРБ.

Двамата изтъкнаха в мотивите си факта, че обществото трябва да бъде убедено в честността на вота - кауза, пред която забавянето при предаването на протоколите от секционните комисии било "абсолютно несъстоятелен" аргумент. Наличието на изненадващо появили се машини за гласуване през последните дни също бе изтъкнато като аргумент в полза на ръчното броене.

"Не може да има спор около това, че трябва да има контролно преброяване, за да се увеличи доверието в изборния процес - увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов, но посочи, че се пропускат важните въпроси кой да го извърши и как да стане то. "Защо обсъждаме само СИК да правят преброяване?", попита той и предложи РИК или ЦИК да се заемат с този процес, като за него предпочитаният вариант бил отговорността да е на ЦИК.

"На миналите избори имаше случаи, при които бяха преписани машинните протоколи. Това е естествено - едни преуморени хора (в СИК) трябваше да контролират сами своята дейност според нашето решение. Много по-уместно е това да бъде извършено от РИК или ЦИК, ако искаме пълна обективност при този контрол. В най-голяма степен ще я постигнем, ако го прави ЦИК", каза той, но срещна бурен отпор от някои свои колеги, например Ерхан Чаушев, който на идеята за броене под контрола на ЦИК възкликна "Пази Боже!" и допълни, че предложението било "неуместно". Юристът от ДПС възрази, че СИК не проверявали собствената си дейност, а надеждността на една машина, затова било уместно те да броят.

За да успокои страстите, Томов изясни, че не предлага лично членовете на ЦИК да изброят 3 милиона разписки, а тази дейност да се организира като всяка друга, като например се състави преброителна комисия, която да брои публично, с телевизионен сигнал и така всеки да е убеден, че няма нарушения. А ако такива бъдат установени, ЦИК да направи всички възможни проверки, с оглед важността на изборите.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева вметна, че не е необходимо контролното преброяване да се направи в деня на вота, а може да се извърши ден, два след него или по-късно. Тук отново имаше възражения.

В крайна сметка се постигна съгласие единствено броенето да е на 30% от разписките, подбрани на случаен принцип, каквото бе предложението на докладчика Емил Войнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !