1637 машини за гласуване идват от Амстердам, ЦИК сключва договор и с Информационно обслужване

OFFNews 21 юни 2021 в 15:20 1417 0

Снимка БТА, архив

ЦИК откри процедура за доставка на още 1637 машини за гласуване, произведени от "Смартматик". Договорът ще бъде сключен с държавното дружество "Информационно обслужване". 

Това реши ЦИК на заседанието си днес, става ясно от сайта на комисията. Производителят на устройствата "Смартматик" няма регистрация у нас и банкова сметка, тоест няма как да оперира в България, затова договорът ще е с "Информационно обслужване", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Обществената поръчка ще бъде възложена чрез пряко договаряне без предварително обявление заради краткото време до вота на 11 юли. Максималната й прогнозна стойност е 8 923 400 лв. В нея влизат още 19 500 смарткарти, софтуерни консултации и транспорт и застраховка на устройствата до склад за съхранение в София. 

В ЦИК са решили вместо първоначалните 1500 допълнителни машини, да вземат 1637 броя, колкото са налични в складовете на "Смартматик" в Амстердам. По този начин ще се улесни и подготовката за президентските избори наесен, обясни Матева. 

При подписването на договора изпълнителят представя на възложителя гаранция за изпълнение в размер на 5% от общата цена на договора без ДДС, която служи за обезпечаване на изпълнението на договора, пише още в решението на ЦИК. 

"Сиела Норма" пък ще осигури поддръжката на машините в чужбина, освен у нас, стана ясно от думите на Матева. Транспортът ще се осъществи с дипломатическо карго, а броят на секциите извън страната, в които ще се гласува с машини, се очаква да бъде определен по-късно днес. 

Централната избирателна комисия подписа договор с фирмата "Сиела Норма" за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли. Договорът е на стойност 4 милиона и 350 000 лева. 

Машините от Амстердам ще пристигнат до неделя или в началото на следващата седмица, уточни Матева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови