Борисов: Накарах се на депутата, който иска данък върху пенсиите

Вероника Шербанова 28 септември 2012 в 10:23 2155 3

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се скарал на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който в началото на седмицата предложи след падането на тавана на пенсиите те също да бъдат облагани с данък общ доход.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много и вижте свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само, че не са обсъждани, не само, че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така“, заяви Борисов.

Според предложението на депутата от ГЕРБ, данъчното облагане ще „изяде“ 14,5 лв. от на пенсионерите с минимална пенсия. „Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане – лихвите по депозитите и облагането на пенсиите. Досега аргументът ни да не облагаме пенсиите бе таванът от 700 лв. Падне ли той, ще трябва да въведем и данъка, както е в останалите страни в ЕС“, коментира той в парламента. 

"Да кажеш, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията", коментира премиерът. "Да, има теми, по които могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи преди да са минали през нашето одобрение и то особено такива, които просто звучат скандално дори“, продължава Борисов.

„Гледам сутрин вървят само надписи: „ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо? Защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента“, допълни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша