Заводът за стъкло на Цветан Василев може да спре работа заради дългове

OFFNews 20 април 2015 в 19:24 2836 2

Сръбската газова компания "Сърбиягаз" ще спре подаването на синьо гориво на фабриката за стъкло в Парачин, собственост на банкера Цветан Василев. Стъкларският завод дължи 220 млн. динара или около 3.5млн. лева за синьо гориво, съобщават сръбските медии.

Това ще доведе до спиране на производството, в което са заети 850 души, твърдят от профсъюза. Сметките на фабриката вече са блокирани от "Сърбиягаз" заради задължението. Председател на Съюза на независимостта във фабриката Йевтич коментира че прекъсването на доставките на газ автоматично означава край на производство на стъкло, както и унищожаване на оборудване на стойност над 30 милиона и губеща инвестиция в размер на 116 милиона евро.

Синдикалната организация в завода написала писмо, в което моли за помощ премиера на Сърбия Александър Вучич. Такава молба е изпратена и преди време, но вместо отговор от министър-председателя се получило писмо от доставчика на газ за спиране на подаването. Според синдикатите спирането на фабриката едва ли  е желанието на Вучич, тъй като това ще доведе до унищожаване на оборудване за 30 млн. евро и инвестиция за 116 млн. евро. Освен това държавата трябвало да плати около 3 млн. евро обезщетения, ако се стигне до освобождаване на 850-те работници.

Фабриката в Парачин беше придобита от консорциум между фирмите "Рубин" и "Глас индъстри" за 35 млн. евро, а средствата за това бяха отпуснати от Корпоративна търговска банка, която вече е с отнет лиценз и вероятно съвсем скоро ще бъде обявена в несъстоятелност. Мажоритарният акционер на банката Цветан Василев се укрива в Сърбия, а властите в страната трябва да се произнесат по искане за екстрадирането му в България. Наскоро президентът на Сърбия Томислав Николич обяви, че Василев не е нарушавал законите в страната, похвали го за инвестицията във фабриката в Парачин и припомни, че е ходил на откриването на модернизирания завод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!