НАП запорирала акции на близо 50 фирми, свързани с Цветан Василев

OFFNews 06 април 2015 в 22:20 3349 5

Снимка БГНЕС/Архив

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала акции на близо 50 фирми около Цветан Василев, съобщава в. „Сега“.

Мярката се налага заради предполагаеми бъдещи задължения на компаниите към хазната и се прави на базата на текстове от Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които дават право на данъчните да налагат предварителни обезпечения в хода на течаща ревизия.

Миналата седмица НАП запорира всички акции на Българската телекомуникационна компания, които са собственост на "Вива Телеком България", както и всички акции на друго ключово дружество, свързвано с Цветан Василев - "Кен Трейд" във фирмата му "ТЦ ИМЕ". По данни на "Сега" обаче има наложени запори върху акции на близо 50 фирми, свързани с Цветан Василев.

Все още няма обяснение от НАП защо е наложен запор върху акции, вместо друг вид обезпечения – възбрана върху имот или запор на банкови сметки и движими вещи, при положение, че пазарната стойност на акциите не е равна на номиналната.

Запорните съобщение показват, че в част от случаите номиналната стойност на запорираните акции е много над предполагаемото вземане (напр. в скучая с акциите на „Вива Телеком България“ в БТК), в други номиналната стойност е по-ниска от дълга (напр. запорираните акции на „Хедж инвестмънт България“ в „Консорциум Авионамс“), а при трети компании предполагаемото задължение съвпада до стотинка с обезпечението (напр. притежаваните от „Краун Медиа“ акции в ТВ7).

От НАП отказват коментар защо е предпочетено да се запорират акции и как се доказва съразмеримостта между обезпечение и бъдещо задължение.  

"Налагането на предварителни обезпечения подлежи на обжалване в 7-дневен срок", каза адвокатът на Цветан Василев Менко Менков, който обясни, че все още се запознава с всички запорни съобщения.

На изрично питане дали наложените запори върху акции ще се заменят с парични обезпечения Менков бе лаконичен: "Всички възможности по ДОПК стоят като опция."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови