Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

Завод 'Арсенал' освобождава 2000 работници

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 15:16 7611 2

Оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък освобождава 2000 работници.

Заводът е депозирал вчера в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда в Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава с 2000 души, считано от 29 април тази година, съобщи БТА. 

Сега заетите са почти 9 хиляди. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективния трудов договор и финансовото състояние на дружеството.

Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към мащабното съкращаване на кадри е спадът на поръчките към "Арсенал" вследствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци. Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал"-Казанлък.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал" - Казанлък е изцяло експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква още генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев в мотивите си до Агенцията по заетостта. Той уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2589

2

ctef

25.03 2020 в 15:39

Нали уж се взимаха мерки да се запазят работните места!?
При такова положение, вече не виждам кой работодател ще се съобрази.

9873

1

emanuilis

25.03 2020 в 15:23

Започна се...