Завърши първата фаза по проекта за газова връзка между България и Сърбия

OFFNews 28 декември 2015 в 16:47 3905 2

Приключиха последните дейности свързани с първата фаза на проекта за изграждане на газова връзка между България и Сърбия, съобщи Министерството на енергетиката.

В рамките ѝ е изработен и одобрен подробен устройствен план и са завършени оценките на вещните права, които ще бъдат придобити през следващата фаза на проекта. Също така са направени археологически проучвания на обектите по трасето.

Реализацията на проекта за интерконектор България – Сърбия е в изпълнение на приоритета на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ, изграждане на междусистемна свързаност и гарантиране сигурността на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа. Очаква се първоначално газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м./годишно.

Финансирането на първата фаза се осигурява със средства по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. За проектирането на газовата връзка са вложени 3 495 632,55 лева.

Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв. Строителството на газовата връзка ще бъде финансирано по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014 г. - 2020 г., с предвиждан срок за въвеждане в експлоатация до края на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews