Затягат контрола над качеството на твърдите горива. Държавата с нови такси за бизнеса

Целта е намаляване на фините прахови частици и серния диоксид във въздуха - мотивира промените министърът на икономиката Емил Караниколов

OFFNews 28 януари 2020 в 15:48 3206 1

Снимка БГНЕС, архив

Емил Караниколов

По-строг контрол за качеството на твърдите горива и нови такси за бизнеса с тях предвижда изменение на правителствено постановление, внесено за обсъждане от министъра на икономиката Емил Караниколов.

С него се изменя тарифа №11 за таксите, които се събират в в системата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), като се въвеждат нови.

Те касаят регистрация на лицата, които разпространяват твърди горива, и обектите, в които се разпространяват твърди горива, както и вземане на проби от твърди горива (въглища и брикети, произведени от въглища), изпитване на съдържание на сяра и на пепел на твърди горива за битово отопление, а също - и на съдържание на обща влага на твърди горива за битово отопление. Предвижда се и изготвянето на експертиза от резултатите от изпитванията на съответствието на твърдите горива с изискванията за качеството им.

"Целта е по-добър контрол върху качеството на твърдите горива на българския пазар - посочва министър Караниколов в доклада с мотивите си до Министерския съвет. - Използването на твърди горива (въглища и брикети) за битово отопление с ниско съдържание на сяра и пепел ще допринесе за намаляване на нормите от фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид през отоплителния сезон и ще осигури подкрепа на националните усилия за намаляване на емисиите на тези замърсители в съответствие със задълженията на страната съгласно Директивата за националните тавани за емисии (2016/2284/ЕС)."

От друга страна - пише той - това ще даде възможност на бизнеса да оцени предварително финансовите си разходи при заявяване на определени услуги, когато за тях има посочени конкретни размери на такси в действащата тарифа.

Контролът върху качеството ще налага ДАМТН, за което ще се дължи държавна такса.

Ето и размерите на въвежданите такси:

След едномесечно обсъждане проектът ще бъде гласуван от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

29.01 2020 в 00:44

Министърчето, аз у дома имам кумин. И десетина различни технологии за брикети, без да напускам собствената си кухня. И нужника също, ако се видя в чудо.
Хубаво, че си прочел съдържанието на учебника по горива за МЕИ-то. В учебника за ХТИ-то е още по-интересно, ма не си дорасъл.
И?