Застрахователи свързват палежите на автомобили с измами

OFFNews 19 декември 2011 в 17:50 1741 0

Застрахователите свързват палежите на автомобили от последните два месеца с нов вид застрахователна измама. Това каза в предаването „Време за пари“ на OFFRoad-Radio застрахователният експерт Хубен Ненчев.

При автомобилното застраховане случаите на измами са единици, но тъй като често се случва застраховката да е по-голяма от стария автомобил пред блока, остава вероятността за измама.

Очакванията на компаниите са през следващата година да има увеличаване на този тип измами на дребно предвид кризата.

За 2010 година българските застрахователи са отчели неоснователни плащания за около 81 млн. лв. при общо изплатени 678 млн. лв. обезщетения. Установено, че в 60-70% от престъпните схеми са осъществявани с помощта на вътрешен човек. Най-много са тези измами при имуществените и карго застраховките.

Резултатите в автомобилното застраховане биха били по-добри, ако 700 хил. души, които нямат задължителната „Гражданска отговорност“, я сключат, смята Ненчев. Именно тези 700 хил. души са причината през 2012 година цената на застраховката да се увеличи, като поскъпването вече е факт в края на тази година. За ноември това поскъпване е 1.3%, като данните са на базата на сключени полици. Според Ненчев обаче този ръст може да се редуцира, ако се въведе т.нар. система бонус-малус. При нея размерът на Гражданска отговорност ще зависи и от безаварийното шофиране на застрахования, докато нарушителите на правилника ще плащат значително повече.

Друг проинфлационен фактор в застраховането през 2012 г. ще бъде въвеждането на забрана за определяне на различни премии за мъжете и жените. Потърпевши ще са дамите, които ще се бръкнат за 30% повече премийни вноски в застраховка живот и 11% повече за автомобилна застраховка. Мъжете пък ще имат спад от 5% в дохода от анюитетните договори, които гарантират изплащането на определена сума доживот, прогнозира Ненчев.

4,6 млрд. лв. са средствата, които управляват застрахователните компании у нас, като в края на септември се отбелязва ръст с 254 млн. лв. За изминаващата година се отбелязва ръст от 0.3% в общото застраховане. Най-голям дял в целия сектор имат обаче автомобилните застраховки, които съставляват 71.7% от застраховките, следвани от имуществените застраховки („Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”) - 18,0%.

Спрямо 2010 година претенциите в общото застраховане са около 500 млн. лв., което се отчита като спад. Това означава, че българите търсят по-малко щети от застрахователите. Спад около 3% има и при изплатените претенции при животозастраховането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!