Застрахователи обмислят увеличаване на цената за "Гражданска отговорност"

OFFNews 15 май 2014 в 14:39 2591 0

Основните застрахователни компании на българския пазар обмислят увеличаване на цената за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Това стана ясно на днешния втори ден от форума "Шумът на парите", в който участваха представители на Армеец, Allianz, ДЗИ, Лев Инс и UNIQA.

Те мотивираха намерението си със задължението да имат една тарифа, а не две отделни - застраховка със и без включен сертификат "Зелена карта" и с факта, че при злополука зад граница имат много по-големи разходи, отколкото например при катастрофа в България.

Застрахователите допълниха, че изплатените от тях обезщетения отбелязали ръст от 41 млн. лева само за една година (от 2012 до 2013 г.) и че претенциите също се увеличили значително.

Сега цените на годишната застраховка за леки автомобили варират приблизително между 170 и 260 лева при еднократно плащане.

Те се оплакаха и от наложената забрана за пасивно маркиране на автомобилите, което, по думите им, довело до ръст на кражбите на коли. Официални данни на КФН за последните 3 години няма.

По отношение на животозастраховането от компаниите отбелязват, че България е далеч от средните нива за Европейския съюз.

Средният годишен разход на човек у нас за животозастраховане е 17-18 евро, докато в ЕС той е 1700 евро, каза Дияна Стойнова от ДЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови