Зърнопроизводител без Майбах: Проблемът не са украинците, а нашите търговци

Светослав Метанов 18 септември 2023 в 15:27 30542 6

слънчоглед
Нива със слънчоглед.

Проблемът изобщо не е с украинското зърно, а с търговците му в България. Това обясни пред OFFNews средно голям производител от Добруджа, пожелал анонимност, по повод протестите на неговите колеги срещу вноса на украинско зърно.

Бизнесменът е категоричен, че купувачите в момента се опитват да извлекат максимална полза за сметка на производителите, опитвайки се да ги принудят да продават стоката си на безценица.

"На 11 септември сутринта сключих сделка за продажба на слънчогледа ми за 750 лева на тон. Няколко часа по-късно, когато отидох да се разплащаме, се оказа, че фактурата ми е анулирана. Реално пазар в момента няма", каза той.

Според агропроизводителя тази година е в пъти по-слаба от предишните две и търговците на зърно се възползват максимално от ситуацията. 

"Заради сушата това лято добивите при царевицата и слънчогледа са в пъти по-ниски, въпреки че разходите за семена и торове през миналата година бяха невероятно високи", казва той.

Според зърнопроизводителя от Украйна у нас сега ще влязат значителни количества слънчоглед на сравнително ниски цени, но не и царевица и пшеница, тъй като превозът им със сухопътен транспорт е неизгоден.

Какво ще се случи?

"Много е вероятно да има фалити на зърнопроизводители - малки и средни компании. Също така - на пазара да влязат нови играчи. Рентата на земята ще падне значително. Ще оцелеят дружествата, които са натрупали оперативни резерви през последните две години, които бяха изключително добри", прогнозира събеседникът на OFFNews.

Той подчерта, че в момента в Добруджа рентата на земята е достигнала рекордни нива. 

"Земя от държавния поземлен фонд се наемаше и срещу 180 лева на декар, което е нереално високо ниво. Тази година има комплекс от негативни фактори - суша, слаб добив, високи производствени разходи и търговци, които използват ситуацията, за да изнудват производителите", обясни зърнопроизводителят без Майбах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

24.09 2023 в 11:19

кой е луд, тоя дето яде зелника, или тоя дето му го дава?

Проблема е лобито в министерствата

17439

5

мнение от IP

18.09 2023 в 20:03

По-слаба реколта, по малко стока, дефицит, по-висока цена. Щом няма кой да купи на по-висока цена, значи няма дефицит. Какво са виновни купувачите? Те винаги търсят най-миската цена. А слаба реколта си е един непрекъснат риск в земеделието и този риск трябва да се управлява.

2073

4

Johnny B Goode

18.09 2023 в 17:27

Аз познавам лично един масив от стотина декара, който последните десетина години е вечно засят със слънчоглед. И никога не е прибиран.
Засяват, вземат субсидиите, наесен го изорават барабар с изсъхналите дребни слънчоглед чета, и напролет отново.
Толкова за субсидиите и зърнопроизводителите.

615

3

Уисъл блоър

18.09 2023 в 16:55

Към user4eto
Когато субсидите се намесят икономиката се изкривява...

-529

2

6екеr4о

18.09 2023 в 16:44

Вече съм писал, че за 25 декара наследствена земя получаваме 110 лева рента за година. Да, земята е в ловешко, но...

Понеже имаме и други части земеделска земя, с отдаването под наем на която съм се занимавал, се убедих през годините, че желаещите да я арендуват, без да я обработват, значително намаляха, очевидно поради засилен контрол...

723

1

user4eto

18.09 2023 в 16:11

"Земя от държавния поземлен фонд се наемаше и срещу 180 лева на декар, което е нереално високо ниво."

А на хората чиято земя ползват на рента дават по 30-35лв на декар.
А за тези зърнопроизводители, които само обработват за да вземат субсидията, нещо да кажете?
Тази година в източна България имаше слънчогледови посеви, дето така си изгниха, без да бъдат събрани. За тях нещо?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика