Зам.-министърът на финансите: Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2023 в 12:11 2880 0

Методи Методиев

Снимка Министерство на финансите

Методи Методиев

Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж, заяви пред Нова телевизия служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев.

Вчера служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. Днес Методиев заяви, че за да приеме еврото България трябва да изпълни реформите, които е поела като ангажимент, и които бяха внесени в Народното събрание като законопроекти. По думите му трябва да има по-устойчив тренд на намаляване на инфлацията, с оглед достигането на инфлационните критерии за влизане в еврозоната. 

"Правителството досега е извършило много техническа и политическа работа, но ние не отговаряме на тези два критерия. Народното събрание, с действията, които предприе по отношение на законодателната програма в последния месец на своето съществуване, самото то бламира своето решение за еврозоната от 27 октомври 2022 г.", каза финансовият зам.-министър.

Той подчерта, че служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и уговорката с нашите европейски партньори от ЕК и ЕЦБ.

Според заместник-министъра на финансите следващата целева дата за влизане в еврозоната е свързана с изпълнението на реформите и с устойчивия тренд на инфлацията. 

"Надявам се следващият парламент да има тази евроатлантическа устойчивост, за да се приемат необходимите закони. Проблемът при предходния парламент, по отношение на промените в законите за еврозоната, ще стои и пред следващия, защото правителство е решено да внесе същите законодателни предложения, които не бяха приети. Затова политическият елит трябва да има ясната представа накъде и с какви темпове иска да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция", заяви Методи Методиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови