Зам.-министър откри сезона в Слънчев бряг

OFFNews 15 юни 2014 в 13:16 1891 0

Слънчев бряг

Зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев откри новия туристически сезон в курортен комлекс "Слънчев бряг" днес.

В рамките на откриването на сезона се проведе и кръгла маса на тема: "Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност", организирана от Съюза на собствениците на Слънчев бряг, с председател Елена Иванова. 

"Трябва да се търси решение на проблемите, а това минава през приемането на единен закон, който да регламентира дейността на туризма, наложил се като  структуроопределяща индустрия в България.

Тя генерира 13,6 процента от БВП на страната, участва в решаването на редица социални проблеми, сред които безработицата в малките населени места,  като за някои български общини  туризмът е единствената възможност за устойчиво икономическо развитие", обяви зам.-министърът.

Той съобще, че до броени дни ще бъде открита консулска служба на България в Екатерининбург, една от големите области в Русия.

"Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни", обясни заместник-министърът.

По думите му от началото на годината отчитаме ръст на посещенията с цел ваканция и почивка от руски и украински туристи, а само преди седмица е издадена и 100 хилядната виза на руски турист от консулската служба на България в Москва.

14% повече са и издадените български визи в Украйна за месец  април тази година, спрямо същия период за 2013 г.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че индустрията има нужда от самостоятелно министерство, което да се грижи ефективно и навременно да решава проблемите в туризма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови