Забраната за внос на пшеница се удължава до 15 септември

OFFNews 06 юни 2023 в 11:22 943 0

Пшеница

Снимка Архив

Забраната е за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България.

С три месеца се удължава забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, съобщи Министерството на земеделието.

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г. Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1100 на Комисията е публикуван на 5 юни 2023 г. в Официалния вестник на ЕС.

Отпада дерогацията, която съществуваше досега за договори, сключени преди влизането в сила на Регламента за изпълнение.

Оценката на Комисията е показала, че все още са налице съществени логистични затруднения и ограничен капацитет за складиране, като инфраструктурата на петте държави членки продължава да бъде недостатъчна за справяне с нарастването на трафика, посочват от министерството.

По-рано тази година България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха мерките, като се позоваха на опасения, че украинското зърно, предназначено за износ в други страни, се е озовало на местните пазари, което е довело до намаляване на цените за местните земеделски производители.

Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи, каза преди дни служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него забраната не е повлияла така, както се очакваше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови