Кризата с украинския внос продължава, твърди земеделският министър

OFFNews 03 юни 2023 в 10:53 2100 3

Явор Гечев

Снимка БГНЕС

Явор Гечев, служебен министър на земеделието

Спирането на вноса от Украйна беше временна мярка, но тя трябва да продължи. Това каза по Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него обаче забраната не е повлияла така, както се очакваше.

Вносът на пшеница, например, не е чак толкова голям в България, но трябва да се търсят алтернативи. Европейският съюз (ЕС) трябва да търси износ на пшеница към трети страни, защото количествата, които имаме в България и в целия регион, са такива, че нито може да се качи много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа, коментира министърът.

Според него кризите продължават, те не са овладени. "При пшеницата и при зърнените култури, според мен, ще продължават не само този сезон", добави Явор Гечев.

По думите му ЕС не е достатъчно прецизен и бърз при взимането на решения.

"Това, което България успя да направи, е да разтърси цялата система. Ние бяхме инициатори на редица действия вътре в ЕС, което е лично моя гордост. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни може да се чува, но това не е достатъчно", добави министърът.

Според Гечев преди приключването на новата реколта, ЕК и държавите членки трябва да направят т.нар. гаранционни фондове, за да може количества зърно да се изнасят, а не само да се забранява вносът.

Гечев очаква забраната за внос от Украйна да продължи, въпреки недоволството на някои европейски държави.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1273

  3

  Johnny B Goode

  03.06 2023 в 16:11

  Това недоразумение докога ще дрънка глупости?
  Министър на земеделието ли е или дилър на Майбах?

  1700

  2

  johnkill34

  03.06 2023 в 12:40

  Алчните зърнари знаят че ще им се разкаже играта и натискат всичко, което могат. Ощаква се новата реколта да е 500-550 лв. и ще глътнат яко вода задето не продаваха зимата.

  1005

  1

  foreigner66

  03.06 2023 в 11:25

  Да се смееш ли, да плачеш ли ?:))) Господин министър цените на пшеницата и селскостопанските продукти, не трябва да ви касаят/само в случай,че ще купувате за държавния резерв/.Намираме се в свободна страна с уж божем пазарна икономика,като ви гледам как сте се затюхкали май,май друго има. Тежко е лобито на зърнопроизводителите, яки комисионни се раздават, кое някое комасирано парче земица.. такаа :))))
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика