Вземаме повече кредити, харчим ги за ремонти и рождени дни

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2015 в 13:22 2846 2

Снимка AMI Communications

Има увеличение на броя новоотпуснати потребителски кредити през април и спрямо март, и спрямо миналата година. Това заяви Наталия Лакова, мениджър "Кредитни продукти" в  Societe Generale Експресбанк по време на представяне на проучване на банката за нагласите на взелите и планиращите да вземат банков кредит. Така тя потвърди данните на БНБ за април, според които увеличението на отпусната сума за потребителски кредити от банките е със 17,6 млн. лв. повече спрямо март и с 26,3 млн. лв. повече от април 2014 г. Ръстовете са от едва 0,24% на месечна и 0,36% на годишна база. 

Според данните от проучването на банката, в което са участвали 734 души над 18 г., българинът взема заем от банка за ремонти, рождени дни, абитуриентски балове, почивки и покупки за първия учебен ден.

То е направено чрез онлайн анкети, интервюта и данни от сайтове с широка читателска аудитория, уточниха от банката. 33% от хората са от средно големи градове, 31% са от София. Най-голям е делът на хората с доходи до 1000 лева.

Хората мотивират вземането на заем от банка основно със следните аргументи: "Имам спешна нужда от пари" (33.4%) и "Направиха ми персонална оферта" (22.4%). Само 57% вземат кредит след планиране. Проучването не засга въпросът с лихвите и как те влияят на решението на кредитополучателите. Според данните те основно се интересували колко бързо може да им бъде отпуснат кредит.

Най-много от хората, които вече са изтеглили кредит, са взели заем в размер от 10 000 до 30 000 лева - 27%. Втората група е 5000 - 10 000 лева (25%). 26.2% вземат заем, за да направят ремонт, 19.2% - за да рефинансират стари задължения, 16.1% - за покупка на имот. 

От тези, които планират да вземат заем, 75% планират да купят с него имот, по 11% казват, че парите ще им послужат за покриване съответно на планирани и непланирани семейни разходи. 2% планират нов заем за рефинансиране на стари дългове. Анкетираните най-често посочват като предпочитан срок за изплащане на задължението между 1 и 7 години (45%). 28% посочват срок 7-10 години.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2015 в 11:28

ухото на кандидата
Потвърждавам получаването на вашата поща и разбирам вашата ситуация и знам, че наистина трябва заем да реши финансовите си проблеми. Ние предлагаме всички видове кредит ниска лихва 3 % от физически лица, дружества и фирми там, които са във финансово затруднение.
Ние сме готови да ви предложим един заем. Всичко, което трябва да направите е попълват заем заявление формуляр по-долу и да го изпратите обратно, така че можем да продължим с транзакцията.
ИСКАНЕ ЗА КРЕДИТ (ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА)
Собствено име:-
Фамилно име:-
Държава-
Заем сума:-
Заем Продължителност:-
Цел на кредита:-
Мобилен номер:-
Професия:-
Месечен доход

02.06 2015 в 15:32

Броят на отпуснатите кредити за сравнително ниски суми ( "Имам спешна нужда от пари" (33.4%) говори единствено за УВЕЛИЧЕНИЕ НА БЕДНОСТА. Хората очевидно теглят пари не за да развиват собствен изнес, а за посрещане на насъщните си нужди.

Когато демонократите ни набутаха зорлем в Еврогейския съюз и педероатлантическия пакт обаче обещаваха точно обратното - приближаване до някакво средно европейско жизнено равнище. Вместо това страната затъна в корупция, безработица, скъпотия и безизходица. Много хора търсят начин да я напуснат, за да се спасят от мизерията.

Честит ви КАПИТАЛИЗЪМ!