Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ пристига до края на годината

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2017 в 13:32 3396 1

Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка със съхранението на вече наличното оборудване на АЕЦ „Белене“ и това кога ще пристигне втората част от него.

По думите на Петкова вече наличното оборудване се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“. 

Една част от оборудването се съхранява в затворените помещения, друга част от него, която е под защитата на азот, се съхранява на пристанището, каза министърът.

По думите ѝ за оборудването се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия. Петкова посочи, че са предприети са необходимите действия и са взети мерки за презастраховане.

Петкова поясни, че навесите трябва да бъдат изградени, когато дойде втората част от оборудването. Това ще се случи до края на годината.

Попитана докога ще стои оборудване за АЕЦ „Белене“, Петкова заяви: „Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним колко дълго време стоя предишното оборудване. Това беше така нареченото старо оборудване за проекта АЕЦ „Бeлене“, което през 2007 г. върнахме обратно. Това оборудване си работи и до ден днешен на Калининградската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили старото оборудване за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни. Колегите от НЕК и разбира се колегите от АЕЦ „Козлодуй“, които ние можем да ползваме, имат необходимата специализация, за да положим най-добри грижи за това оборудване. Отделно от това ние ще правим тази преконсервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството“, заяви Теменужка Петкова.

Тя изрази надежда да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ „Белене“. По думите ѝ има доклада на БАН по проекта и се работи по финализирането му.

„Още от миналата година има заявен инвеститорски интерес. Най-сериозен до този момент е инвеститорският интерес на най-голямата ядрена компания в Китай. Колегите идват тук, правят си съответните анализи, правят съответните огледи. Посетиха и площадката на място. Знаете какви са условията, които ние смятаме, че трябва да бъдат изпълнени“, каза министърът.

Тя отбеляза, че държавата не трябва да се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала.  Не можем да си позволим да отделяме финансиране, защото това са сериозни ресурси“, поясни Петкова.

Тя поясни, че в момента от Министерство на енергетиката са готови с анализ на отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“. „Нека да изчакаме доклада на БАН и тогава вече да вървим напред“, заяви тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

1

Стефан

20.10 2017 в 21:38

Значи, за смъртоносен стиропор по фасадите на гнилите панелки, през ръцете на лиляна павлова - пари има. А по-малко пари, за стратегическа инвестиция - няма.
И пари и печалби за китайците - може. А да печели българската държава - не може.
Така и ще запишем.
Китай - новата евроатлантическа ценност!
А утре, като се сбият с главния ни брат и съюзник сащ - кво ще правим?