Втора пенсия: Пропусналите срока ще могат да се прехвърлят към НОИ от 1 януари до 30 юни

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:56 4227 0

Всички, които са пропуснали 5-годишния срок за прехвърляне на партидите за втора пенсия от УПФ (универсален пендионен фонд) към НОИ, ще могат да напарвят това от 1 януари до 30 юни 2021 г.

Това предвиждат предложения на Министерството на труда и социалната политика за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предстои да бъдат внесени в парламента.

Отново от 1 януари до 30 юни 2021 г. хората, на които вече е отпусната пенсия, но не са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд "Пенсии" средствата си от индивидуалната партида в УПФ.

Промените ще бъдат внесени заради големия обществен интерес и феномена "две пенсии са по-малко от една". Оказа се, че голям брой хора ще получат по-ниска крайна пенсия, ако са се осигурявали в частен пенсионен фонд, отколкото ако втората им пенсия също се внася към НОИ. Това доведе до вълна от желаещи да прехвърлят партидите си към държавното осигуряване (НОИ). В момента обаче има ограничение - това не може да стане по-малко от 5 години преди пенсионирането.

През 2021 г. ще се пенсионират първите, които са осигурявани в два стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови