Войната в Сметната палата стигна в прокуратурата

OFFNews 18 юли 2023 в 14:41 1207 1

Сметна палата

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Сметната палата

Изпълняващият длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева обвини предшественика си Цветан Цветков, че е подписал споразумание, което буди съмнение, че е неизгодно за институцията. Подаден е сигнал към прокуратурата, заяви и.д. шефката на палатата. 

Открити са множество документи, които будят съмнения за сключена неизгодна спогодба за сградата на институцията. Става дума за уреждане на имотен спор за административната сграда на Сметната палата, с който е увреден финансовият интерес на палатата с 2.8 млн. лв.

Преди седмица Цветков не бе допуснат да се върне като председател на палатата от охраната на институцията и по заповед на Грънчарова, независимо от решението на КС.

Грънчарова днес обвини бившият председател Цветков, че е сключил неизгоден договор за изкупуване на дялове от административната сграда на Сметната палата. По силата на реституция тя е била съсобствен имот с група физически лица с дял малко над 6%. Те са поискали през 2011 г. от съда Сметната палата да им изплати обезщетение за неползване на дела им в размер на 326 хил. лева. Същата година палатата е предявила насрещен иск за 4 млн. лева заради ремонта на сградата през 2005 г. в размер на 11,5 млн. лева. В крайна сметка вместо да продължи делото, председателят на палата Цветан Цветков сключил договор с физическите лица, при което Сметната палата останала ощетена с около 3 млн. лв., обясни Кожарева.

16 от забавените 57 одити са прекратени заради неактуалност на събраните данни от 2014 – 2016 г. Други 20 вече са финализирани, а 21 са в процес на връчване, допълниха от Сметната палата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки