Владислав Горанов става директор на Общинска банка

OFFNews 24 юни 2014 в 08:59 7855 6

Владислав Горанов ще стане изпълнителен директор на Общинска банка.

Това е потвърдил Горанов пред в. "Капитал". Документите му са били внесени миналата седмица и се очаква номинацията на Столична община да бъде одобрена от БНБ.

Владислав Горанов бе зам.-министър на финансите при управлението на ГЕРБ.

Столична община държи 67.65% от капитала на банката. Миноритарен акционер са свързани с Христо Ковачки фирми. През 2004 г. придобиха блокираща квота в управлението й, след което, през 2011 г., общината успя да си върне контрола. В края на 2013 г. темата за приватизацията на Общинска банка отново стана актуална. Първоначалните очаквания са тя да има нов собственик до края на септември.

Владислав Горанов напусна парламентарната група на ГЕРБ през февруари 2014 г. със следното обяснение:

Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт.

Вместо него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дообясни:

"Вчера проведох разговор с Владислав Горанов, в който той ме информира, че повече не желае да бъде народен представител, поради невъзможността да се развива пълноценно, заради неработещия парламент. Горанов ми каза, че желае да подаде оставка и аз се съгласих с неговото решение. Влади Горанов е един от най-добрите ни експерти. Още в началото на ГЕРБ го привлякох към партията именно заради високата експертиза, която притежава. Горанов остава наш експерт и винаги, когато аз или партията имаме нужда от него, ще можем да го използваме с капацитета, който притежава. Оттук-нататък г-н Горанов ме информира, че ще се занимава с частни проекти. Пожелавам му успех и ще продължим да работим заедно".

През месец май 2010 г. в сайта "Гласове" се появи снимка на Горанов (тогава зам.-министър) на среща с депутата от ДПС и Делян Пеевски. Срещата е била проведена малко преди да изтече срокът, в който финансовото министерство трябваше да отговори на питането на 11 главни редактори от Съюза на издателите в България за това в кои банки държавните фирми си държат парите. Към онзи момент КТБ имаше най-голям дял – 35% от депозитите на държавните фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови