Quantcast

Валентин Златев за Марешки: Ползва политически чадър

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2016 в 11:27 8191 3

Снимка БГНЕС

При 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на „Лукойл Нефтохим Бургас”, е несъстоятелна, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България” Валентин Златев.

В парламента в сряда заседава Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г.

Златев обяви пред депутатите, че в Българската петролна и газова асоциация участват 19 компании, които осигуряват около 35% от акцизните и данъчни постъпления в страната и дават работа на около 150 хил. души.

Според него пазарът на горива у нас живеел в един двоен свят – част от участниците работят легално, а друга част- в сивия сектор.

„Феноменът „Марешки” не е никакъв феномен. Ако тръгнете днес от Благоевград за Кулата, на 18 места ще видите надписи на пътя 20 ст. по-евтино дизелово гориво и т.н. Бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България е имало и има, като в т. нар. ведомствени бензиностанции, за които имаме основания да считаме, че ощетяват фиска на страната”, каза Златев.

Според него феноменът в случая е, че "тези хора, които съзнават, че са на ръба на закона, са си мълчали, един човек си позволи да стане и да каже: „Аз съм Апостолът на свободата и спасявам българската нация, защото продавам на българския народ по-евтини горива”.

"Не може да се получи така, че крайната цена да е с 20 ст. по-ниска от пазарната. А дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, държавата си е събрала ДДС и акциза", запита Златев.

Председателят на асоциацията съзря и протекции на високо ниво за варненския бизнесмен.

"Няма нито един акт от приключили проверки на този бизнес на г-н Марешки и за мен това е тежък случай на политически чадър", каза още той.

Според Златев това е проблем на българската държава.

"Виждам една тенденция, която ще се задълбочава. Всички тези 460 000 човека, гласували за него (Марешки) на изборите коментират в социалната мрежа, че не се интересуват, че не си е платил данъците", каза шефът на "Лукойл".

Златев прогнозира, че ако тази тенденция се запази с този „феномен” може да се стигне до непредвидими последици и да се превърне в заплаха за политическия модел.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8691

2

Емил Станоев

15.12 2016 в 15:04

Че има картел има . Само се чудя защо този се прави на честен ? Колко бензиностанции продават в момента с около 20 ст разлика на литър ?? -- отговора е прост не са малко но понеже не са на известни фирми никой не ги споменава . Значи и тези от големите вериги могат да продават по-евтино но не искат .

11009

1

случайно прочетох

15.12 2016 в 13:24

Златев не играеше ли карти с Бай Х?