У нас разсрочваме само банкови заеми, в Румъния - и бързите кредити

OFFNews 18 февруари 2021 в 12:53 1976 0

Прилагането на мярката за разсрочване на кредити във връзка с пандемията от коронавирус се прилага във всички държави от ЕС, но има съществени специфики на национално ниво. Това показва сравнение на прилаганите практики у нас и в Румъния, направено от MoitePari.bg с помощта на финансовия портал FinZoom.ro от северната ни съседка.

Темата за отсрочването на кредити все още е актуална, а срокът за подаване на документи за това вече изтича. Мярката е приложена с решение на Европейския банков орган (ЕБО) на територията на целия ЕС. 

От MoitePari.bg припомнят, че остава малко повече от месец до крайната дата, до която желаещите за отсрочване на кредит могат да подадат документи за това (23 март 2021 г.).

Резултатите от проучването сочат, че сега още по-голяма част от длъжниците на банки биха се възползвали от отсрочка (почти двойно повече в сравнение с аналогично проучване още при въвеждане на мярката). Желаещите да отсрочат кредит възнамеряват да направят това по отношение на ипотечен кредит, като техният дял расте.

Наред с това 2/3 от анкетираните желаят да се възползват от 6-месечна отсрочка по своя кредит. Очевидно до изтичане на възможността за възползване от мярката, тя ще бъде търсен вариант за справяне със затруднено погасяване на кредити.

Регламентът дава свобода на търговските банки и тяхната централна банка на местно ниво да решат как да подходят.

Ето и основните приликите и разликите в прилагането на мярката на ЕБО в България и Румъния.

Основни прилики в механизма по острочване на кредити

Предвид на това, че мерките са приети с решение на ЕБО, логично е една част от условията в Румъния и България да са идентични:

• Възможностите за отсрочване са 3 или 6 месеца, сумарно не повече от 9 месеца;
• В периода на отсрочка кредитът се счита за „редовен“

Основните разлики са:

Различията, които показват нашите наблюдения, са основно по отношение на възможностите какво може да бъде отсрочено, какъв е механизмът и за какви кредити се прилага. Накратко:

• В Румъния няма възможност за частично отсрочване на кредит, т.е. само на главницата;
• В България механизмът на отсрочване се прилага еднакво както при ипотечни, така и при потребителски кредити. В Румъния има значение какъв е кредитът;
• У нас мерките се прилагат само върху банкови кредити, докато в Румъния обхватът е и върху и т.нар. „бързи кредити“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!