Тристранката се разбра за 60/40. Работодатели ще плащат заплати, ако фалират

OFFNews 13 април 2020 в 17:38 2289 0

Снимка Правителствена информационна служба

Мариана Николова по време на онлайн заседанието.

Националният съвет за тристранно сътрудничество в който участват правителството, синдикати и работодатели достигна до споразумение за реда и условията, по които ще се изплащат държавните помощи по мярката в подкрепа на работниците, станала известна като 60/40, съобщиха от правителството.

В официалното съобщение пише, че "в случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец."

"Когато става дума не за прекъсване на работата, а за преминаване на непълно работно време пък - работодателят изплаща "пълния размер на трудовото възнаграждение, определено, като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец."

Социалните партньори са подкрепили постановлението, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България. От АИКБ смятат, че решението продължава да е сгрешено в своята философия и че не е нормално да се плащат пълни заплати на работници, които реално не работят.

В съобщението се казва още, че участниците в тристранката са обсъдили мерки за излизане от кризата. Какви точно обаче са тези предложения, все още не е ясно. Предложенията за мерките на участниците в съвет ще бъдат изпратени до вицепремиера Мариана Николова и ще се обсъждат на следващото заседание на тристранката.

Обсъдено и одобрено от синдикатите е актуализирането на ставката за нощен труд, спрямо растежа на минималната работна заплата. Работодателите очаквано, не подкрепят обвързването, но подкрепят готвеното увеличение на минималната сума от 1 лв. за всеки час положен нощен труд.

На проведеното заседание, Националния съвет за тристранно сътрудничество избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник- председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от 1 януари 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови