Трябва да сме готови и за спиране на доставките на нефт

Индустрията работи с количества газ, които могат да се внасят от съседни страни, смята Руслан Стефанов

OFFNews Последна промяна на 27 април 2022 в 08:45 1160 0

Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията

България трябва да бъде готова и за случай на спиране на доставките на нефт от Русия, каза в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията.

"Не трябва да сме изненадани от това, което се случва", отбеляза той по повод спирането на доставките на руски газ за страната ни. "България няма от какво да се притеснява. Физическият поток от газ към България не е прекъсван", посочи Стефанов.

"На първо място трябва да помислим много сериозно и бързо с какви юридически методи да покажем, че това е незаконно прекъсване на договора", подчерта Руслан Стефанов. По думите му страната ни може "да се овъзмезди през други възможни потоци, ако това мине през международен абритраж".

Киев: Русия изнудва Европа със спирането на газа в Полша и България

За разлика от 2009 г., когато нямахме никаква алтернатива, сега вече има и кризисен план на Европейската комисия, можем да внесем газ от Гърция, Румъния и Турция, поясни експертът и допълни: "Не се знае колко по-скъпа е алтернативата, всичко е въпрос на договорки."

Според Стефанов българската индустрия, работеща на газ, използва количества, които дневно можем да доставяме от съседни страни.

Експерт: Преди да свършат запасите в Чирен, руснаците ще пуснат газ в България

В краткосрочен план, до следващия отоплителен сезон следва да се работи за осигуряването на българските граждани и бизнеса, допълни икономистът.

Натискът върху цените на горивата не е спрял. Спирането на газа едва ли ще има непосредствен ефект върху него, коментира още Руслан Стефанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови