Трайков: Категорично някой не иска да имаме алтернативно трасе за доставки на газ

"Не мога да си обясня как е възможно да се гласува мораториум с техническа грешка", заяви бившият енергиен министър

OFFNews 20 декември 2021 в 13:52 3450 0

Снимка Архив

Категорично някой не иска да имаме алтернативно трасе за доставки на газ. Вижда му се краят вече, но дори сега, когато е критично важно да имаме друг доставчик, има неохота и избутване. Сериозно трябва да се провери от гръцките и българските служби дали наистина са толкова обективни тези технически проблеми.

Това заяви кметът на софийския район Средец и бивш енергиен министър Трайчо Трайков пред БНР. Днес премиерът Кирил Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изразиха надежда, че до месеци ще бъде готова интерконекторната газова връзка България - Гърция.

Според Трайков е ясно, че България ще има алтернативно трасе, но има голямо значение в търговско изражение дали 6 месеца по-рано или по-късно ще се случи т.нар. гръцка връзка:

"Цените на азербайджанския газ и на руския се формират по различни формули. Има периоди, в които по-евтин е единият, а в други периоди по-евтин е другият."

По думите му и без мораториум на цените на тока, парното и водата пак е можело да се намери начин да не се повишават. По думите му мораториумът беше наложен в една ситуация на цайтнот (бел. ред. пр. от немски: Zeit – „време“, Not – „необходимост“):

„Правителството току-що беше станало правителство, КЕВР взе някакви решения, като не бяха отчели достатъчно всички възможности за ребалансиране на системата, хората се малко паникьосаха от всички посоки. ГЕРБ предложиха този мораториум. И сега не мога да си обясня как е възможно да се гласува мораториум с техническа грешка. Явно объркването е било голямо. След това беше взето по-добро решение."

Трайчо Трайков смята, че единствената функция на мораториума е да даде "технологично време за спокойствие" и няма да се наложи бъде изпълнен пълният му тримесечен период. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови