Токът ще поскъпне с до 40% при либерализация на пазара

OFFNews Последна промяна на 24 март 2014 в 14:43 3537 3

Електроенергията може да поскъпне с 30-40 % при пълна либерализация на енергийния пазар в България. Това обяви енергийният експерт и бивш ръководител на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) доц. Валентин Колев на дискусия за проблемите на енергетиката, цитиран от Дарик.

Според експерта, цената на тока за битовите потребители е подценена за разлика от цената за бизнеса, която компенсира загубите от ниските цени за домакинствата.

Колев бе категоричен, че системният оператор е принуден да ограничава производството на ток от възобновяемите източници, защото това е единственият възможен начин за балансиране на системата.

Около 60 на сто от приходите на НЕК се насочват към изкупуването на ток от американските централи („Марица изток 1“ и „Марица изток 3“) и възобновяемите енергоизточници, посочи той. В същото време това производство съставлява около 30 процента от енергията в електроенергийния микс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2014 в 16:37

Аз отивам из топлите острови да си харча руските рушвети, а ти оставаш тук, да чакаш либерализацията на цените на тока и да се молиш на Путин да пусне малко газчица!

24.03 2014 в 15:49

За крокодил, не си крокодил. Не си и глупак, щом знаеш, че НЕК "се източва"! Най-вероятно си един от виновниците за това, сиреч един от "червените боклуци"! Един от тези негодници, които "заровиха в земята на Белене" 1,5 млрд. и се облажиха с над 300 млн. руски рушвети, които сега за съжаление ще трябва да връщате. Такива злоупотреби от мащаба на милиарди, американските централи трябва да работят над 1000 години за да достигнат с разликата в цената на отдавна изплатеният и амортизиран АЕЦ Козлодуй! Е кроки, макар, че устата ти голяма като на истински крокодил, номерът ти няма да мине. И ние знаем туй-онуй. Знаем например, кой подписа договорът за скоростно изграждане на ВЕИ в Брюксел, знаем при кого тръгна бясното строителство, знаем и кои са собствениците на най-много ВЕИ. Отговорът е "ВСИЧКО С ЦВЯТ ЧЕРВЕН, недраги приятелю!Всичко с цвят червен!

24.03 2014 в 15:33

От това става ясно, кой източва НЕК - "американските" централи, които ни натресе Костов и "зелената" енергия, която се пробутва от олигарси от всякакъв цвят.