"Терпентинът прави бензинът взривоопасен"

OFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 09:03 4140 3

Снимка sxc.hu

„Големите вериги бензиностанции имат много стриктен вътрешен контрол, защото те печелят от оборота, а не от разреждане на горива”. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, по Нова тв. 

„Няма как управител на бензиностанция, служител в бензиностанция или шофьор, който кара горивата с цистерна, да развалят качеството”, твърди той. „В малките бензиностанции, особено във ведомствените, могат да сложат всичко в горивото и слагат всичко”, смята Делчев.

„Ако се сложи терпентин, той прави бензина много по-взривоопасен”, уточни той.

„Не мога да кажа дали е икономическо изгодно да се слага терпентин в горивото, смятам, че не е оправдано”, коментира Николай Янев, който отговаря за техническото обслужване на една от бензиностанциите в столицата.

„При съмнение от страна на клиента, винаги може да се поиска се от управителя да се направи замерване на точност на съоръжението. Това се прави като се налива гориво в 20-литровия еталон. Всички управители на бензиностанции са предупредени, че не може да се отказва тази услуга”, обясни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2015 в 15:34

Терпентинът е течна смес от терпени и терпеноиди, получени от дестилация на смолата на различни иглолистни дървета. Скоро в горивата се очакват и джибрени дестилати...

20.08 2015 в 10:16

Абе тая кретения с терпентина кой я измисли? Май лично Боко... При цена на терпентина от над 5 лева за литър на дребно дали някой ще е луд да го слага в бензин с цена 2.50 за литър на дребно? Единствената възможна шашмалогия, която може да се направи в случая, е да се сложи терпентин, за който не си платил нищо или си платил символична цена. Демек - краден отнякъде. И ако някой бензинджия го е направил, то това е по-скоро изолиран случай, за който едва ли си струва да се говори.

Още по-смешно ми стана като прочетох за друга демонизирана бензиностанция дето удряла клиентите с по 100 милилитра на 20 литра. Което прави 0.5% "далавера". Голям майтап!

Вече започвам да си мисля, че всичката пара отива в свирката и общественото недоволство се отклонява в посока към дребните цаци вместо да се види истинският виновник - монополистът Лукойл. Там са далаверите за милиарди, от там излиза скъпото гориво, там са безконтролните складове за милиони кубици и оттам идва горивото с парафин вътре. Ама така е след като Вальо-Нафтата и Боко плякат карти и си пият пиенето заедно!

20.08 2015 в 09:32

Тва сме го слушали вече. Ситга простотии. Всеки е сипвал скапан бензин от голяма верига бензиностанции! Не си измивайте ръцете с ведомствените, защото 90% от хората сипват от големите вериги и веднага разбираме когато ни сипват лайна! Горивата са скапани, цените им високи, но за сметка на това ни лъжат с грамажа.