Telenor и River Styxx Capital продължават преговорите за Telenor Banka

OFFNews 06 февруари 2018 в 12:45 6858 0

Telenor Group излезе с официално съобщение към медиите, че River Styxx Capital и Telenor не са получили към момента съгласието на Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за "Теленор Банка”.

Споразумението дава правото на River Styxx Capital да придобие 85% от акциите, докато Telenor запазва 15%.

Telenor стартира Telenor Banka през септември 2014 г., като първата мобилна и онлайн банка в страната, която има за цел да предложи най-съвременни и иновативни онлайн финансови услуги на гражданите на Сърбия. След три години операции, Telenor Banka има повече от 350 000 клиенти и расте.

Стратегическото партньорство обявено есента на миналата година между двете организации има за цел съществено да разшири дейността на институцията и да подобри услугите и предложенията и към пазара за нейните клиенти.

"Ние силно вярваме в потенциала на “Теленор Банка” и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор, и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на “Теленор Банка”, така и на сръбския пазар “, каза Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

"Стратегическото партньорство с River Styxx Capital е важна стъпка в кривата на растежа на “Теленор Банка”, тъй като искаме да продължим да изграждаме своя бизнес и портфолио от услуги, Telenor продължава да бъде уверена, че опитът и финансовите постижения на партньора, както и неговата репутация, ще бъдат ценен актив в бизнеса на бъдещата банка. В бъдеще ще подкрепим всяка следваща стъпка, която ще допринесе за положителното приключване на този процес ", казва Ингеборг Офтсхус, изпълнителен директор на Telenor Serbia и председател на Съвета на директорите на “Теленор Банка”.

Елвин Гури български бизнесмен от албански произход - един от създателите на известната кредитна компания „Джет Файнънс”, продадена по-късно на „БНП Париба”.

Сред бившите му работодатели са Европейската банка за възстановяване и развитие и „Прайс Уотърхаус”. Към момента е и Изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който оперира с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.

В последния месец излезе новината, че Telenor продава бизнеса си на Балканите - България, Сърбия и Черна гора, а вероятно и Унгария, на американски фонд, за сума възлизаща на 2 млрд. евро. В съобщението за сръбските медии от името на “Теленор Банка” обаче е посочено, че очакват бъдещи преговори за позитивен изход на сделката с River Styxx Capital.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!