Цветан Василев: Работя с руската ВТБ само заради печалбата

OFFNews 21 юни 2014 в 21:52 12957 13

Цветан Василев.
Цветан Василев.

Миналата седмица пътувах до Санкт Петербург и бях описан като човек, който е отишъл да моли за пари, за да се спаси. КТБ има непрекъснато предложения за финансиране. Ние не се нуждаем от пари в момента. 800 млн. евро - това число не знам откъде е дошло в главите на някои хора и в устата на журналистите, но нямаме нужда от тия 800 млн. евро.

Това заявява банкерът Цветан Василев в интервю за bTV, взето в офиса на частна фирма във Виена дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор от БНБ заради опасност от неплатежоспособност. bTV излъчи целия запис на интервюто с Василев днес.

Моята работа е да правя бизнес контакти, да съдействам на бизнеса на КТБ за привличане на стратегически партньори. Затова съм и тук в Австрия, защото отдавна имам планирано посещение в една от най-големите австрийски компании, с която работим по съвместен проект, който би трябвало да донесе 5 000 нови работни места, казва Василев.

Той е категоричен: „Нямам от какво да бягам, нито да се страхувам, не за това съм във Виена. Дори са информирани господата от следствието, че ще се явя за да дам необходимите показания, за които съм търсен.”

Аз имам работа с ВТБ и това е публична тайна. Но при мен никога не е имало идеологически мотив в съвместните проекти. „ВТБ Кепитъл” са типична конструкция, която има един мотив и той е печалбата, заявява Цветан Василев.

В България е известно, че няма как да се създадеш сам. Разбира се, аз се създадох сам чрез използване на определени обстоятелства по моя път на развитие – конюнктура, кризата. Кризата е нещо, което създава сериозни възможности. Нямаше как да придобием с „ВТБ Кепитъл” БТК , ако не беше дошла кризата. Така че този мит трябва най-сетне да рухне. Не зад всеки успял човек в бизнеса задължително трябва да има политически или партиен покровител, казва банкерът.

Той признава, че „първите искри” в отношенията му с Делян Пеевски започнали да прехвърчат през есента на 2013 г.:

„Тогава до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и за злоупотреба с моето име. Може да се каже, че още тогава започнаха да прехвърчат първите искри. Поводът беше използването на името ми за всякакви лоши практики – искане на подкупи за участие в търгове и прочие. Злоупотребявайки с неща от типа на „Василев ме изпрати”, „Василев иска да стане това, Василев иска да стане онова”, „Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews