Таван на лихвите по кредитите, погасяваме предсрочно без наказателна такса

Нели Чолашка Последна промяна на 09 април 2014 в 10:49 8867 7

Таван върху лихвите на кредитите ще има, но за отпуснатите след август тази година.

Промените в Закона за потребителските кредити, с които беше въведен таван на лихвата върху всички кредити - бързи и дългосрочни, няма да важат и със задна дата.

Това решиха днес депутатите при окончателното приемане на закона на второ четене.

Независимият депутат Румен Йончев, който се вля в редиците на "България без цензура" на Николай Бареков, имаше предложение законът да важи и за договори, сключени преди влизането му в сила и всички договори да се актуализират съгласно приетите нови разпоредби.

То обаче беше отхвърлено. По предложение на Янаки Стоилов беше решено, че със задна дата ще действа само разпоредбата, според която не се дължат такси и неустойки при предсрочно погасяване на заеми (важи след изтичане на една година от сключването на договора).

Стоилов поясни, че формулировката ще позволи на хората, които желаят да погасят вече изтеглен ипотечен кредит предсрочно, да поискат банката да преизчисли средствата, съобразно новите условия.

Вероятно банките няма да получат толкова големи печалби, колкото са планирали от такси неустойки и обезщетения, но това ще позволи на кредитополучателите да погасят заема си или да го рефинансират по новите условия, коментира Стоилов.

С приетите преди две седмици текстове от закона беше въведен таван върху лихвата на потребителските заеми, като в тях вече се включват и тези до 400 лева, известни като бързи кредити.

Таванът за лихвата ще е около 50% или пет пъти законната лихва, която в момента е 10.04%.

Промените в Закона за потребителските кредити бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, но предложението за тавана беше на Георги Кадиев и още двама депутати от левицата.

Фирми, които предлагат бързи кредити, както и банките веднага скочиха срещу ограничението и предупредиха, че ще е много по-трудно в бъдеще да се вземе бърз кредит. Някои икономисти се застъпиха за тях.

За тавана на лихвата върху кредитите - или си с хората, или с лихварите, отговори им Кадиев.

Пуснат беше слух, че Цонев ще предложи прегласуване на текста за тавана, тъй като работата по приемането на целия закон на второ четене не е приключила, но той ги отрече.

Депутатите решиха, че законът ще влезе в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник.

Това означава, че таван върху лихвите, както и другите промени около таксите по кредитите, ще има за договорите, подписани след август тази година.

Промените предвиждат още предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година.

Ако това се случи през първата година, наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент.

Банките ще могат вече по-трудно да променят методологията, по която определят лихвата.

С промените отпадат и някои от таксите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

Тази възможност, която ни спасява от положението "вечен длъжник на банката", ще важи само за кредитите, отпуснати след влизането в сила на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 13:11

Таван на лихвите особено на бързите кредити? Спрециално за бързите кредити и 200% да я направят малко ще е. Не че нещо, но бързи кредити до 1000лв в 90% се теглят за нов телевизор или да ходим за 4 дни на хотел по празниците...Като искаш телевизор ще спестваш - не струва колкото апартамент и като нямаш пари няма да ходиш на почивка или ще спестиш...Ама това е българинът - ще кара 20 годишна кола и ще живеят 5 човека в 60кв. панелка и ще се оплаква, че няма пари, но сега по Великден ще напълни родни и съседноземни хотели.

09.04 2014 в 12:54

Айде стига сте защитавали банките. Горките, колко щели да загuбят, как щяло да има ,,безработни". Живи да ги оплачем, банкерите и банките и фирмите за бързо кредитиране. Айде, писна ми все банките да гледаме. Значи те могат да печелят ХИПЕР много и да си начисляват и по 100% и повече лихви, а в момента в който държавата иска да сложи някакви граници, които да са нормални за всички, забележете, никой не казва, че няма да има и опарени, но тук се гледа баланса на интереси обществото, пред това на отделен индивид. Еми банките и бързите кредити няма да печелят колосално много, ама и няма да спрат да печелят. Време е да стане ясно, не държавата ще се съобразява с банките, а обратното. Същото важи и за всички други институции- не корпорации, ЕРП-та и т.н. ще се съобразява държавата с тях, а обратното. Иначе се случва това, което е сега. Всеки печели на гърба на държавата, а после казва- ами да сте внимавали.

09.04 2014 в 12:41

Таван на лихвите по кредитите е поредната комунистическа глупост и противоречи на всякакви пазарни принципи. Ама те нали така са свикнали-в планово стопанство и без конкуренция. От друга страна, нашия пазар е малък и от тази гледна точка, не може да се постигне максималната полза от свободния пазар. В този смисъл някаква регулация е необходима. Считам, че до 50% е доста сурово с оглед естеството на този бизнес-т.е обрича го на закриване. Таксите за предсрочно погасяване са друга бира. За това, че им връщаш парите, дори и лихварите не ти събират такса. Не стига, че им отпада стопанския риск,ами и им плащаш

09.04 2014 в 12:28

Госпожо Тонева, само да Ви уведомя, че има хора в тази държава на които банките кредити не отпускат и които хора ще се наложи да отидат до заложната къща или при лихваря с бухалката за да получи сума до 1 000лв. При такива условия и закони небанковите финансови институций няма да съществуват и ще се отвори един пазар на заложни къщи и лихвари, които договор за кредит не дават, а начините им на събиране на задължението няма да коментирам!Няма да коментирам и хилядите безработни от този сектор, които ще останат на борсата и познайте кой ще плаща? Няма да коментирам и фирмите, които работят с небанковите финансови институций и благодарение на тези фирми отчитат сериозен оборот! Ако хората получаваха нормални доходи, нямаше да се налага да теглят 500-600лв за да си платят консумативите, но Вие явно нямате този проблем.
Проблема не идва от небанковите и банкови финансови институций, а от държавата, която докара хората до просешка тояга и затъване в дългове.

09.04 2014 в 12:14

абе те лихвите не са високи само поради алчността човешка

рискът е висок - сульо и пульо взимат кредити при положение, че я имат работа, я не

общо взето няма чак такова голямо разнообразие от източници на кинти тука

и така.

пък най лесно се турга таван - ма първо трябва стените и пода да се построят.

най много хора които до сега имат горе долу някакъв достъп до кредити тотално да бъдат изключени от това.


до майчето тончева - пладнешки обир е когато в 12 на обяд някой насочи срещу теб рязана двуцевка и ти предложи да предадеш финансовите си активи в неговата торба

- пладнешки обир е когато още преди да си се докопал до парите си вече там до лакти ръце са потопили разни институции

и тн и пр
а при положение, че условията не ти изнасят - ми не взимаш кредит. точка.

09.04 2014 в 12:06

Виждам, че има идиоти, които смятат ,че лихва от 50 % е малка и че държавата трябва да клекне пред лихварите и да ги остави да вилнеят, понеже "така изисквал пазарът".
Ти правиш ли разлика между пазар на стоки и услуги и пладнешки обир, бе, умнико? Ако държавата няма право да усмирява малко хиените - лихвари , на какво тогава има право? Жалко,че има идиоти като теб ; те връщат човечеството в пещерните времена.

09.04 2014 в 11:49

Естествено неплатежоспособният ЕЛЕКТОРАТ, би могъл да се зарадва на годишна лихва от 50.5%.
Тази поредна груба намеса на държавата в ПАЗАРА, вероятно ще доведе единствено до по-трудно отпускане на кредит на нормалните хора и ПОВИШАВАНЕ НА ЛИХВИТЕ (ВСЕ ПАК ТАВАНЪТ Е 50.5%).
Мн.зле е електоратът който се радва!