Търговците на горива очакват цени около 1,80 лв./л през лятото и не повече от 2 лв./л до края на 2020 г.

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2020 в 10:53 2143 0

Цените на горивата (бензин и дизел) до края на лятото у нас ще са около 1,80-1,85 лв./л, а до края на годината няма да са повече от 2 лв./л. Това прогнозира пред bTV Георги Тенев, юрист на Асоциацията на производителите и вносителите на горива.

Тенев обясни, че цените на горивата у нас не са паднали значително, след като това се случи на световните пазари, защото имало презапасяване при по-високите цени. Той припомни, че за първото полугодие на 2019 г. цената е била 2,20-2,40 лв./л.

Според него традиционно пазарът на горива бележи сериозен ръст в летните месеци, както от страна на битовото потребление, така и от страна на бизнеса. Но поради факта, че бизнесът все още не е отворил напълно, потреблението остава по-малко от обикновеното, поясни той. 

Не целият пазар е пострадал заради пандемията, защото малките бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали ръст за сметка на големите по магистралите и международните пътища, посочи юристът.

По отношение на създаването на "Държавната петролна компания" той коментира, че това е стъпка на държавата за изсветляване и регулиране по естествен начин на сектора на горивата, който е инфарктен за всеки вид икономическа дейност. 

В средата на миналия месец финансовият министър Владислав Горанов предложи да се създаде държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да е подчинено на министъра на икономиката. То трябва да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. В началото на този месец на първо четене парламентът одобри създаването на Държавно предприятие "Държавна петролна компания", като това стана с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси внесени от правителството. Почти единодушно депутатите от различни партии в пленарната зала одобриха идеята за създаване на държавна компания. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Къде ВСУ ще удари руските нашественици?