Световният ядрен елит се събра в Москва за Атомекспо 2017

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2017 в 14:49 2779 1

Световният ядрен елит и 33 официални правителствени делегации от цял свят се събраха в Москва днес за най-престижния ядрен форум „АТОМЕКСПО“.

На официалната церемония по откриването на „АТОМЕКСПО 2017“ присъстваха генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, председателят на Световната асоциация на ядрените операторите Жак Регалдо, Михаил Чудаков – заместик генерален директор на МААЕ и Уилям Магууд – генерален директор на Агенцията по ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Атомното енергопроизводство в световен мащаб продължава да расте. През 2016 г. то е нараснало до 10 гигавата електроенергия, коеото е двойво увеличение спрямо последните 25 години“, заяви в официалната си реч Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация.

По думите й, осигуряването на достъпна, надеждна и безопасна енергия е цел на ООН. Дългосрочните цели са ядрената енергетика на глобално ниво до 2050 г. тя да осугярава 25% от цялото енергопоризводство.

„Впечатляващо е, че днес тук в Москва „Росатом“ успява да привлече делегати от 64 страни“, каза още Ризинг.

Няма какво да се заблуждаваме - за намаляване изпускането на въглеродни газове в атмосферата ядрената енергия е една от основните опции, заяви в приветствената си реч председателят на Световната асоциация на ядрените операторите Жак Регалдо.Трябва да помним, че ядрената безопасност е основният ни приоритет. Наша задача е повишаването на стандартите за безопаснокст и това е основното условие за съществуването и развитието на ядрената енергетика, каза още Регалдо.

149 атомни реактора работят днес в света. 392 гигавата е общата установена ядрена мощност в момента, заяви в словото си по време на официалната церемония за откриване на „АТОМЕКСПО 2017“ Михаил Чудаков – заместик генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За последните 2 години в света са изградени и са в процес на изграждане 20 нови енергоблока.

По думите на Чудаков, Русия е единствената страна, която има флот от ядрени ледоразбивачи и е сред трите страни в света, които активно разработват малки модулни реактори – като например РИТМ 200.

На откритото днес Девето меуждунардно изложение „АТОМЕКСПО 2017“ има представители на 33 официални правителствени делегации. За пръв път на изложението участват Судан, Етиопия, Колубмия и Шри Ланка, заяви в речта си Алексей Лихачов, генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“.

Щастлив съм, че днес в Москва сме привлекли повече от 6500 делегати от 650 различни компании. Близо 100 от тях имат представителни шандове на изложението, каза още Лихачов, след което представи на официалните си гости някои от щандовете на компании от структурата на „Росатом“.

Изложението „АТОМЕКСПО 2017“ продължава до 21 юни 2017 г. Официални срещи по време на „АТОМЕКСПО 2017“ ще проведе и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови