"Росатом" впечатли Путин в Астана с атомни ледоразбивачи и плаваща АЕЦ

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2017 в 20:11 2950 1

Президентът на Русия Владимир Путин посети изложбения павилион на Русия по време на Международното изложение „Астана ЕКСПО-2017“. На едно от централните места бе поместена експозицията на руската държавна корпорация „Росатом“.

Вниманието на Путин бе привлечено от водната инсталация „Енергията на Арктика“, където е пресъздаден Северният морски път с макети на ядрени ледоразбивачи. По време на тура генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов запозна Путин с новите проекти на корпорацията и в частност за строящата се плаваща АЕЦ и перспективната разработка за флагмана на руския ядрен флот – ледоразбивачът „Лидер“.

Единственият в света флот от ядрени ледоразбивачи влиза в структурата на „Росатом“ и исторически има първостепенно значение за усвояването на Арктика. Той осигурява плаването по Северните морета, провеждането на научно-изследователски експедиции, усвояването на арктическия шелф и дори предлага туристически услуги.

В павилиона „Росатом“ представи „последната дума“ в историята на флота от ледоразбивачи на Русия – проекта за ядрения ледоразбивач „Лидер“. Визуализацията на проекта се демонстрира на 3D екран. Това е ледоразбивач на бъдещето, който ще даде възможност за целогодишна навигация в Арктика независимо от времето. Той ще може да преодолява четириметрови ледове. Тези характеристики ще позволят значително да се съкрати продължителността на превоз на товари по Северния морски път, което и сега отнема двойно по-кратко време, отколкото по съществуващите транспортни пътищата през Суецкия и Панамския канал.

Освен това в павилиона на Русия е представен макет на плаваща АЕЦ. Руската плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ е първият в света мобилен енергблок с малка мощност. Плавателният съд може да се използва в райони, разположени далече от основната система за разпределение на електроенергията и може да осигурява електричество за населено място или промишлено предприятие. Плаващата АЕЦ е източник на стабилна и нескъпа електроенергия, която не зависи от условията на времето.

Завършването на плаващата АЕЦ се планира за 2019 г., като тя ще е базирана в най-северния град на Русия – Певек.
По време на панелната сесия: „Ядрената енергетика – енергия на бъдещето“, организирана от АО „НАК „Казатомпром“, Лихачов заяви: „Ядрената енергия е такъв екологично чист и безвъглероден начин за получаване на електричество, както слънчевата и вятърната генерация. АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти, а съюзници“. Той подчерта, че отказът от ядрена енергетика и пълното преминаване на вятърни и слънчеви източници първо е скъпо от икономическа гледна точка, второ - е неефективно – ако взимаме за критерий ефективността на намаляването на изпускането на парникови газове в атмосферата и трето - е рисково от гледна точка на осигуряването на стабилност на доставките на електроенергия за потребителите.

По неговото мнение най-важната задача днес е търсенето на разумен баланс между различните видове екологично чисто енергопроизводство. „И съм дълбоко убеден, че такъв баланс е невъзможно да се намери без ядрената енергетика“, заяви Лихачов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови