Светослав Малинов: Парите за България няма да бъдат намалени

OFFNews 14 септември 2016 в 15:33 6060 1

Трябва да се знае, че догодина парите за България в европейския бюджет няма да бъдат намалени. Това заяви пред ОFFNews евродепутатът Светослав Малинов. Това вече е официално от колегите от Европейската комисия, добави той.

В понеделник излезе предложението на Европейския съвет по бюджетната рамка на ЕС за 2017 г., в което е предвидено сериозно преразпределение по пера. Особено впечатление направи 24-процентното орязване за бедните региони от общността, сред които е и България.

Малинов уточни, че решението на Европейския съвет за промените в бюджетната рамка е на политическите ръководители на отделните държави, а не на Еврокомисията.

"Това се прави когато става ясно че липсват достатъчно проекти, които да оправдаят по-високата стойност на сумите догодина. В този смисъл общите пакети за България остават абсолютно недосегаеми. Всичко, което е договорено, ще бъде платено. Пренасочват се само пари, за които няма проекти. Те отиват, съвсем разумно, към по-важни неща и неотложни нужди, а какво по-важно от охраната на границата", посочи Малинов.

Той е категоричен, че България ще получи всички договорени средства и няма да има никакъв проблем.

"Нещо повече, сега може би част от неизползваните пари ще дойдат в България под формата на извънредна помощ за охрана на границата ни. Тя ще е извън всичко договорено до момента", добави евродепутатът.

Той припомни днешното изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че на България ще се помогне специално.

"Юнкер говори за хора и техника, но аз съм сигурен, че може да се говори и за други неща. Пари могат да бъдат дадени като се демонстрира нуждата от тях и като се каже за какво идват. Така че България може да получи и допълнителни средства, извън договорените", каза още Малинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews