"Стратфор": Корупцията в България е всеобхватна и безнаказана

Нели Чолашка 28 февруари 2012 в 20:06 1913 1

Създателят на сайта
Създателят на сайта "УикиЛийкс" Джулиан Асандж . Снимка: БГНЕС
В България корупцията в правителството и полицията е всеобхватна и безнаказана. Това е един от изводите на американската частна разузнавателна фирма "Стратфор" в доклад от 2008 г. За документа съобщи днес сайтът "Биволь", който публикува всички разкрития на "УикиЛийкс". Известната със скандалните си разкрития организация „УикиЛийкс“ обяви в понеделник, че започва да публикува писма от електронната кореспонденция на американската аналитична фирма „Стратфор“.

Компанията поддържа и периодично обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес. Такова проучване е изготвено за България през 2008 г. и представлява въпросник с оценки по точкова система. Най-шокиращите данни са в графата престъпност.

"Стратфор" са установили, че присъединяването на България към ЕС не е променило особено ситуацията в страната. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени, коментира анализаторът. В графата "тероризъм и безредици" е отбелязано, че България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения). От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми, отбелязва още докладът. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическото влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост, профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати, установил анализаторът. Според докладчика неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика. Част от изводите в доклада на "Стратфор":
- Организираната престъпност играе голяма роля в правителството и бизнес операциите. - Сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие. - Сигурността по пътищата и железниците е отчайваща - контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие. - Кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките. - Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, част от обществото. - Организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки. - Чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност  - поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови