НСИ: Бизнесът е все по-отчаян

Нели Чолашка 28 февруари 2012 в 17:29 2782 0

В строителството цените ще падат. Снимка: БГНЕС
В строителството цените ще падат. Снимка: БГНЕС
Бизнес климатът в България се връща до най-ниските си равнища от разгара на кризата през 2009. Това сочат данните от последното допитване на Националният статистически институт (НСИ). Изследването се провежда всеки месец чрез анкета сред мениджъри и предприемачи за това как оценяват настоящата среда за правене на бизнес, както и перспективите в краткосрочен план в секторите "Промишленост", "Търговия на дребно", "Услуги" и "Строителство". През февруари 2012 година в общия показател на бизнес климата има намаление спрямо нивото си от предходния месец с 2,4 пункта. НСИ регистрира влошаване в сферата на строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено показателят „бизнес климат в промишлеността" остава на нивото си от предходните месеци.

Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда, като се засилва неблагоприятното влияние на втория по тежест фактор - „недостатъчно търсене от страната”, показва проучването.

Мениджърите очакват продажните цени в строителството да бележат намаление през следващите три месеца.

Февруари производствената активност и поръчките намаляват, а запасите от готова продукция нарастват, но през следващите месеци собствениците на компаниите очакват известно възстановяване на дейността, уточнява статистическият институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови